Címlap Politika Az igazságügy...

Az igazságügyi miniszter anyósa lett az OBH elnökhelyettese

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Áder János hétfőn aláírta a kinevezést. Varga Judit miniszter hosszú posztban magyarázta, hogy ehhez miért nincs semmi köze.

Napok óta téma a sajtóban, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter anyósa lehet az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökhelyettese. Ez ma már tény, miután a köztársasági elnök aláírta dr. Erőss Mónika kinevezését.

A sajtó egy része azt feszegette korábban, hogy

mennyire lehet problémás az, hogy az igazságügyi miniszter anyósa családi kapcsolatban áll a végrehajtó hatalom képviselőjével, aki jelenleg pont az igazságügyért felelős.

Az Index megkérdezte az OBH-tól azt is, hogy Erőss Monika pályázata nem sérti-e a hivatal függetlenségét, és hogy nem merültek-e fel összeférhetetlenségi aggályok. Azt a választ kapták, hogy nem merültek fel.

„Még óvodás voltam”

Varga Judit már napokkal ezelőtt igyekezett tisztázni a helyzetet. Hosszú posztban fejtette ki, hogy a sajtó egy részének feltételezése rosszindulatú és tudatlanságról árulkodik. Azt írta egyebek mellett, hogyha az újságíró „a vonatkozó jogszabályokat elolvasta volna, pontosan látnia kellett volna, hogy az anyósom pozícióváltása semmilyen összeférhetetlenségi kérdést nem vet fel. (…) Amennyiben az OBH elnökhelyettesévé kinevezik, nem előre lép, hanem legfeljebb oldalra.”

https://www.facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice/posts/3239113759440891

Varga szerint anyósa szakmai önéletrajza is magáért beszél.

„Az anyósom 1984. óta dolgozik bíróként (ekkor én még óvodás voltam), sőt talán sokan emlékeznek az édesapjára, dr. Erőss Pálra is, aki legfelsőbb bírósági bíróként és egyben a Jogi Esetek című műsor szereplőjeként egy “ország jogásza volt”. Felsorolni is nehéz, hogy a 36 éves bírói pályafutása során a bírói hivatás és igazgatás hány területén dolgozott, de ami talán a legfontosabb, hogy 2012. július 15. óta, tehát az én miniszteri kinevezésem előtt 7 évvel nevezte ki a Kúria elnöke, a Kúria főtitkárának, ami a bírói hivatás egyik csúcsa és a bíróságok egyik legfontosabb igazgatási vezetői funkciója”

– érvelt Varga Judit.

Az Index azt írta: Erőss Monika eddig a Kúria főtitkára volt, 1982-ben szerzett diplomát az ELTE ÁJK-n, több bírósági igazgatási pozíciót is betöltött, és közreműködött polgári jogi és polgári eljárásjogi tárgyú, valamint a civil szervezeteket érintő jogszabálytervezetek véleményezésében, esetenként közvetlen közigazgatási és igazságügyi minisztériumi felkérés alapján.

Csak egyféle interjúk

A napokban jelent meg az Amnesty International (AI) magyarországi kutatása, ami az igazságszolgáltatás függetlenségét járja körbe. Ebben 14 bíróval készült interjú alapján megállapítják, hogy „felszámolják az igazságszolgáltatás függetlenségét Magyarországon” és ebben a főszerepet az OBH elnöke vitte. A megszólaltatott bírók ugyanis számos példával magyarázták el a szervezetnek, hogy miből érzik a különféle politikai befolyásolást.

Az AI anyaga ugyanakkor nem tér ki a közelmúlt szegedi eseteire, vagyis az utóbbi évek legnagyobb bírói botrányaira. Ott éppen a szervezet megállapításaival ellentétes vádakat fogalmaztak meg. Ezek szerint

a helyi bírói kar egy része nem csak rokoni, baráti, szerelmi kapcsolatban áll az önkormányzatnak vagy egyes városi cégeknek dolgozó jogi képviselőkkel; hanem össze is játszik a baloldali városvezetéssel, és ezért kisebb, nagyobb előnyöket is élveznek: a belvárosi luxuslakástól a sporttámogatásig.

Ha valaki nem ismerné az ügyet, akkor a kiindulópontról hallgassa meg Schiffer Andrást az Egyenes beszédből: