Címlap Politika Az MSZP támog...

Az MSZP támogatja a kormányt, ha…

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha rábólintanak néhány javaslatukra. A tét az, hogy meghosszabbíthatja-e a kormány a veszélyhelyzetet Magyarországon, vagy csak nehezen.

„Az MSZP felelősségteljesen gondolkozó és cselekvő ellenzéki pártként a mai napon benyújtotta ‘A koronavírus elleni védekezés érdekében a veszélyhelyzetben bevezetett rendkívüli intézkedések megerősítéséről és hatályának meghosszabbításáról’ szóló törvénytervezetet.

A meghozott intézkedések hatályát június 30-ig meghosszabbítjuk, tehát nem határozatlan időre, nem örök időkre, hanem 3 hónapig. De olyan módon, hogy az esetleges meghosszabításról az Országgyűlés dönthessen.

Az esetleges akadályoztatás miatt a javaslatunkkal lehetővé tennénk a távszavazást. Ezen lehetőséggel már más országokban, pl.: Romániában is élnek.

Továbbra is fenntartjuk a magyar emberek érdekében megfogalmazott 5 pontos védelmi csomagunkban szereplő javaslatainkat”

– közölte Tóth Bertalan a párt elnöke.

MInt arról a Pécs Aktuál beszámolt, az Országgyűlés ma kezdődő kétnapos ülésén valamilyen formában napirendjére veheti a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását. A kormánypártok szeretnék, ha a parlament a házszabálytól eltérve már kedden szavazhatna erről, az ellenzék ugyanakkor további egyeztetéseket tart szükségesnek a különleges jogrend határidejéről.  

Jobbik is nemmel szavaz

Nemmel szavaz a kormánynak határozatlan idejű felhatalmazást adó törvényjavaslatra a Jobbik – jelentette be Jakab Péter pártelnök (képünkön), frakcióvezető hétfői online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus szerint nincs vita abban, hogy a veszélyhelyzetet meg kell hosszabbítani, „a kérdés csak az, mennyi időre kapjon felhatalmazást Orbán Viktor ahhoz, hogy parlament nélkül, rendeleti úton kormányozhasson”.

Emlékeztetett arra: korábbi veszélyhelyzeteknél 2-3 havi felhatalmazást adott a kormánynak a törvényhozás, amit indokolt esetben meghosszabbított.

Orbán Viktornak azonban ez nem elég; ő azt mondja, hogy egészen addig szeretne rendeleti úton, parlament nélkül kormányozni, vagyis egészen addig szeretné fenntartani a veszélyhelyzetet, amíg a kedve tartja – fogalmazott  Jakab Péter, aki szerint a kérdés „brutálisan egyszerű”: indokolt-e „élethosszig tartó felhatalmazást adni” Orbán Viktornak a rendeleti kormányzásra. Szerinte erre demokráciában nem a válasz.

Aki kíváncsi, az ITT követheti élőben a parlamenti szavazást: