Címlap Politika Erasmus-ügy: ...

Erasmus-ügy: üzent a diákoknak Orbán Viktor

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Orbán Viktor az Erasmus-üggyel kapcsolatban azt mondta péntek reggel a Kossuth rádióban:

a diákok készüljenek ugyanúgy, ahogy eddig, mert semmilyen kárt nem fognak szenvedni. „Magyarország nem hagyja magát”, és „nem fogjuk megengedni”, hogy a diákok a kárvallottjai legyenek bármilyen brüsszeli döntésnek

– hangsúlyozta.

Közölte: ösztöndíjprogram lesz, „majd a brüsszeliekkel megegyezünk”, ha meg nem, akkor a magyar költségvetés ki fogja fizetni. Ez egy befektetés a nemzeti közösség szempontjából, mert az ösztöndíjjal a diákok okosabbak, felkészültebbek lesznek, és magasabb értékű munkát tudnak végezni, az egész közösség érdekét szolgálva a tanulmányaik után – magyarázta. Hozzáfűzte: a fiatalok tehetségében rejlő erőforrásokról Magyarország nem mond le.

Orbán Viktor hozzáfűzte: „akinek van gyermeke, az azért azt mondja, hogy hát miféle emberek ezek?”

Lehet, hogy van egy vita Magyarország és Brüsszel között, de „micsoda ember az, aki bosszút áll a más ember gyerekén?”

– fogalmazott. Hozzátette: ilyen emberek vannak Brüsszelben, akik egy politikai vitát úgy akarnak lerendezni, hogy bosszút állnak a magyar fiatalokon.

Kitért arra: azok, amiket konkrét kifogásként felhoznak a magyar oktatási rendszerrel kapcsolatban, „butaságok”. Az, hogy politikusok ülnek egy egyetem kuratóriumában, Nyugat-Európában általános gyakorlat – mondta.

Kormányt akarnak váltani Brüsszelből

Úgy látja, arról van szó, hogy „ők kormányváltást akartak”, és Brüsszelnek van egy elképzelése a jövőről, amely más, mint amit a magyarok gondolnak. Ők azt gondolják, hogy Európát meg kell változtatni, sokszínűvé kell tenni és be kell engedni a migránsokat. Kifejtette: Brüsszel helytelennek látja, ha valaki ezt nem teszi meg. De a kormányt Magyarországon eddig erre nem sikerült rászorítani – fűzte hozzá.

Arról is beszélt, hogy „van egy elgondolásunk a jövőről, hogy hogyan kell nevelni a gyerekeket: szerintünk ez a mi dolgunk, a szülőké”. Ők viszont azt gondolják, hogy a civil, társadalmi mozgalmaknak jelentős szerepet kell játszani a gyerekek nevelésében – mutatott rá.

Orbán Viktor szerint emellett „ők minél több jogkört el akarnak vinni Brüsszelbe”, mert egy nagy európai birodalmat akarnak, amelyben nem tagállamok vannak, hanem inkább provinciák, helytartóságok. Ők azt mondják, hogy miután a magyar kormány folyamatosan kiáll a saját felfogása és a magyar érdekek mellett, kormányváltást kell elérni Magyarországon – mondta a miniszterelnök.

Frusztráció

Megjegyezte: a választás előtt is ezt akarták, „ezért vásárolták meg a magyar baloldalt”, csak a magyar nép másképp döntött. Úgy értékelt: most Brüsszel „megpróbál bennünket mégiscsak a választási eredményektől függetlenül rászorítani arra, hogy azt tegyük, amit Brüsszelből helyesnek gondolnak”, és minden konfliktus ebben az összefüggésben értelmezendő.

A kormányfő hangsúlyozta: Magyarországnak soha nem voltak akkora pénzügyi tartalékai, mint amit az elmúlt három hónapban a kormány összehozott. Kiemelte: történelmi csúcson vannak az ország pénzügyi tartalékai, ezért „nemhogy nem lehet Magyarországot sarokba szorítani, hanem boldogulunk mi nélkülük is”. „Persze velük könnyebben boldogulunk, egyszerűbb lenne, gyorsabban is haladnánk”, de azt gondolni Brüsszelben, hogy nélkülük nem kel föl a Nap, teljes félreértés – fogalmazott. Hozzátette: ők ezzel szembesülnek most.

Úgy értékelte, hogy ez a „brüsszeli frusztráció” csapódik le az Erasmus-ügyben is.

Hazugságról, becsapásról beszélt Gulyás Gergely

A csütörtöki Kormányinfon is fontos téma volt az Erasmus-ügy.

Gulyás Gergely szerint elfogadhatatlan és tűrhetetlen az, ami ebben az ügyben történik. Megjegyezte: hosszan lehetne sorolni azokat a nyugat-európai egyetemeket, ahol aktív politikusok ülnek a kuratóriumokban, a fenntartó testületekben – ott ez mégsem probléma.

A miniszter hangsúlyozta: amikor az Európai Bizottsággal megállapodtak, az összeférhetetlenségi szabályok esetében úgy járt el a magyar kormány, ahogy azt Brüsszel kérte, és ahogy azt Brüsszel megfogalmazta.