Címlap Politika Fontos pert b...

Fontos pert bukott el Magyarország az Európai Unió Bíróságán

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) szerdán hirdetett ítéletet, elutasítva Magyarország és Lengyelország keresetét a jogállamisági perben. Továbbá kötelezik a két tagállamot a rájuk eső perköltségek megfizetésére.

Az Európai Unió Bírósága a döntésével kapcsolatban közölte: a jogállamisági mechanizmust a megfelelő jogalappal fogadták el, összeegyeztethető az uniós szerződések 7. cikk szerinti eljárással, és tiszteletben tartja különösen az Európai Unióra ruházott hatáskörök korlátait, valamint a jogbiztonság elvét – írja az Index.

Indoklásában a bíróság kimondta: a rendelet szerinti eljárás csak akkor indítható meg, ha alapos ok van rá, mert valamelyik tagállamban a jogállamiság elveinek megsértése, vagy ennek kockázata komolyan fennáll, illetve az, ha ez kellően és közvetlenül érinti az uniós költségvetést.

A rendelet alapján hozható intézkedések kizárólag az uniós költségvetés végrehajtásával függhetnek össze. A rendelet tehát az uniós költségvetésnek a jogállamisági elvek megsértéséből eredő védelmére, nem pedig önmagában véve a jogállamisági elvek megsértésének szankcionálására irányul.

A jogállamiság fogalmával kapcsolatban – amit Magyarország és Lengyelország vitatott – a bíróság úgy ítélte meg: a tagállamok kellő pontossággal meg tudják határozni az egyes elvek tartalmát és a belőlük eredő követelményeket.

Varga Judit: Politikai ítélet született

A kormány részéről Varga Judit igazságügyi miniszter reagált az ítéletre a Facebook-oldalán, a tárcavezető szerint politikai ítéletet hozott az Európai Unió Bírósága a gyermekvédelmi törvény miatt.

A döntés élő bizonyítéka annak, hogy Brüsszel visszaél a hatalmával. Az ítélet egy újabb nyomásgyakorlás hazánk ellen, mert a nyár folyamán elfogadtuk a gyermekvédelmi törvényünket. Brüsszel nem tudja annyiban hagyni, hogy a magyar emberek népszavazáson mondhatják el a véleményüket. A bürokratikus elit nem akarja elfogadni a magyarok szabad döntését és véleményét

– közölte Varga Judit a közösség oldalán.

Fidesz: politikai bosszúhadjárat újabb állomása

A kormánypárt szerint Magyarországot valójában a gyermekvédelem miatt akarják megbélyegezni. Az Európai Unió Bíróságának ítéletére reagálva a Fidesz közölte, a szerdai döntés egy hónapok óta tartó politikai bosszúhadjárat újabb állomása.

Magyarországot valójában a gyermekvédelem miatt akarják megbélyegezni. Brüsszel nem akar belenyugodni abba, hogy Magyarország nem enged a nyomásgyakorlásnak, a gyermekeket célzó LMBTQ-propaganda megállítására is törvényt hozott, sőt még népszavazást is kiírt. Ezért perelték be Magyarországot, ezért indították az egész jogállamisági dzsihádot, ezért akarják megbélyegezni, elítélni és megbüntetni hazánkat

– olvasható a Fidesz közleményében.

A kormánypárt szerint Brüsszelben előre meg volt írva az ítélet, és a kihirdetését a magyar választásokra időzítették, „így akarják a Gyurcsány–Márki-Zay-féle baloldalt hatalomra segíteni”.

Az ellenzék szerint két lehetőség maradt

Az Egységben Magyarországért szerint az Európai Bíróság szerdai döntése után egyértelművé vált, hogy „az Orbán-kormány antidemokratikus működése miatt mostantól minden egyes magyar állampolgárnak súlyos, konkrétan forintosítható árat kell majd fizetni”.

Az ellenzéki összefogás közleményében azt írta, a szerdai döntés fényében az áprilisi választások tétje még világosabbá vált: „amennyiben a Fidesz győz, akkor nem fogunk hozzájutni a magyar embereket, a magyar gazdaságot megillető forrásokhoz.”

Úgy vélik, Orbán Viktornak két lehetősége marad és „mindkettő súlyos, eurómilliárdokban mérhető kárt okoz majd az országnak”: vagy kilépteti az országot az unióból, vagy egy újabb szabadságharcnak álcázva a magyar emberekkel fizetteti meg saját jogaik elvesztésének árát.

(via Index)