Címlap Politika Hiába veszíte...

Hiába veszítene a választáson Péterffy, fél évig még maradhatna polgármester utána is

4,5 évre szól majd a következő önkormányzati választás nyerteseinek mandátuma

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nincs szükség 2024-ben a még hivatalban lévő, de választást veszített polgármesterek hatalmának a korlátozására, és egy ilyen lépés vélhetően alkotmányellenes is lenne – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Még a mostani parlamenti ülésszakban, július 19-én dönt az Országgyűlés arról az alaptörvény-módosításról, hogy 2024-től májusban egy napon rendezzék az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat – mondta Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. A javaslat beterjesztője hozzátette, az ötlet nem új, korábban napirendre került, és mivel máshol is van bőven példa választások közös megtartására és az ország ezzel 9-10 milliárd forintot spórol, ezért támogatta a felvetést.

“Nem látok benne problémát, többször indultam önkormányzati választáson, háromszor nyerni is tudtam a választók akaratából, és nem zavart volna, ha ez egy napon lett volna az EP-választással” – mondta.

A jelenleg mandátummal rendelkező polgármesterek és önkormányzati képviselők 2024-ban a májusi választás után még október elsejéig hivatalban maradnak, akkor is, ha megbízatásukat nem sikerül megtartaniuk. Kocsis Máté szerint az a legitimációs kérdés vetődik fel, hogy

kell-e korlátozni a még hivatalban lévő, de választást veszített polgármesterek hatalmát, de szerinte erre nincs szükség.

“Aki öt évig vezetett egy települést, nem hiszem, hogy nekiáll szórni a pénzt. Aki ezt teszi, annak amúgy is büntetőjogi következménye lehet, és akkor joggal váltották le a választók. A mandátum lejárta előtt a polgármester vagy a testület jogkörének a korlátozása alkotmányellenes lenne” – mondta a frakcióvezető, és hozzátette, ha ebben mégis van tennivaló, akkor van még két év ezt tisztázni ezt az önkormányzati érdekképviseletekkel, amelyek, ha kell, tehetnek majd javaslatot.

Kocsis Máté szerint az alaptörvény-módosítás minden kérdést tisztázni fog, de ha szükségesek lesznek még részletszabályok, azokat célszerű lesz legkésőbb az őszi ülésszakban elfogadni. Az viszont szerinte egyértelműen következik majd az alaptörvény új szabályaiból, hogy

a következő önkormányzati választás nyerteseinek a mandátuma négy és fél évre szól majd,

hiszen csak 2024. október 1-jétől lépnek majd hatalomba, és 2029 májusáig tart majd a megbízatásuk. Utána viszont már visszaáll az ötéves ciklus.

(via Infostart.hu)