Címlap Politika Karaktergyilk...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormányközeli KESMA gazdasági lapja azt állítja, a jegybank azt szerette volna elérni a kormánypártoknál, hogy a parlamenti többség úgy módosítsa a jogszabályokat, hogy Matolcsy György élete végéig, de minimum 2031-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke maradhasson. A kormánypártok ezt elutasították, a lap információi szerint ennek a személyes sérelemnek tudhatók be az MNB elnökének hétfői, a kormány gazdaságpolitikáját súlyos kritikával illető mondatai.

A Világgazdaság úgy tudja: a kormánypárt egy korábbi frakcióelnökségi ülésén elhangzott, hogy nemrég megkereste a frakciót a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felsővezetése. Azt kérték: a kormánypártok támogassák, hogy a jegybankelnök megbízatása élethosszig tartson. A frakció ezt nem támogatta, ahogy azt a későbbi felvetést sem, hogy az MNB elnöke három cikluson keresztül tölthesse be a tisztséget. Így ezekből semmi nem került be a jegybanktörvény-módosításba, amely jelenleg az Országgyűlés előtt van. Információink szerint ennek a személyes sérelemnek tudhatók be az MNB-elnöktől elhangzott kritikai észrevételek.

FRISSÍTVE: Sajtóperrel fenyeget az MNB

A Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja a VG.hu oldalon megjelent azon sajtópletykát, amely szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna. A jegybank oldalán olvasható közlemény egyik bekezdése szerint „az ország egyik legmagasabb színvonalú szakmai tevékenységével és legjobb elméleti közgazdászaival végzett elemző munkával a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években számos alkalommal fogalmazott már meg a mindenkori gazdaságpolitika számára javaslatokat (’330 pontos Versenyképességi Program’, ’A fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja’ stb.), illetve szükség szerint kritikákat. Matolcsy György jegybankelnök minapi beszámolója is e szakmai munkán alapul. Az MNBtv. szerint az MNB elnökeként a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitása érdekében javaslatot tehet a Kormánynak jogszabály megalkotására vagy törvényalkotás kezdeményezésére, de az MNB elnöke a jegybanktörvény módosítását az Országgyűlésnél semmi esetre sem kezdeményezheti.”

Az MNB azonnali helyreigazítást kér minden érintett sajtóorgánumtól.

(Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)