Címlap Politika Kitört a hábo...

Kitört a háború: az oroszok megtámadták Ukrajnát!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében – adta hírül az MTI.

Csütörtök hajnali televíziós beszédében az orosz elnök azt mondta: Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog a demilitarizálására és „nácimentesítésére”.

Putyin szerint a katonai művelet célja a helyi lakosság védelme, amely – mint fogalmazott – az elmúlt nyolc évben bántalmazást és „népirtást” szenvedett el a „kijevi rezsimtől”.

Az orosz elnök televíziós beszédében elmondta:

A donbászi népköztársaságok segítségkéréssel fordultak Oroszországhoz. Ezzel kapcsolatban úgy döntöttem, hogy különleges katonai műveletet hajtok végre. Célja a kijevi rezsim által bántalmazásnak, népirtásnak kitett emberek védelme nyolc éven keresztül, és ennek érdekében Ukrajna demilitarizálására és azoknak a bíróság elé állítására fogunk törekedni, akik számos bűncselekményt követtek el civilek, köztük Oroszország állampolgárai ellen.

Beszédében szólt Ukrajna polgáraihoz és az ukrán hadsereghez is. Hangsúlyozta: „a mai események nem Ukrajna és az ukrán nép érdekeit akarja megsérteni, hanem azok ellen szól, akik túszul ejtették Ukrajnát, és megpróbálják felhasználni Oroszország és saját népe ellen”.

Már halálos áldozatok is vannak

Az ukrán belügyminisztérium egy tisztségviselője szerint csütörtök reggel nyolcan meghaltak és kilencen megsebesültek az Ukrajnát ért orosz csapásokban.

Az illetékest a Reuters hírügynökség idézte. Az ukrán média szerint több polgári sebesültről is érkezett jelentés. A Kijev környéki Brovari településen lévő katonai városban a légicsapások következtében tűz ütött ki több épületben, az előzetes információk szerint egy személy életét vesztette, hatan sérüléseket szenvedtek. A Donyeck megyei Mariupolban egy gyermek és három felnőtt sebesült meg.

Térképen a reggeli rakétatámadások célpontjai

(Index, MTI)