Kompenzációt követel a kormánytól Pécsnek a DK!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közleményt juttatott el a Pécs Aktuálnak a Demokratikus Koalíció a város idei költségvetési helyzetével kapcsolatban. Ebben a párt azt írja: “Fejezze be az önkormányzatok kivéreztetését, s nyújtson megfelelő kompenzációt a járványhelyzet miatt elvont források pótlására a településeknek a kormány, így Pécsnek is.”

A közleményt változtatás nélkül mutatjuk:

“Az idei költségvetés számait megismerve döbbenten vettük tudomásul, hogy a pandémia miatt kialakult nehézségek közepette, a Kormányzat nemhogy segítő kezet nem nyújtott városunknak, de intézkedéseivel tovább súlyosbította helyzetünket.

Az amúgy is csökkenő iparűzési adó megfelezése, a gépjármű adó elvonása, az ingyenes parkolás miatt kieső bevételek hiánya, mind jelentős sebet ejtettek a város idei költségvetésén. A kormányzat ezt tovább tetézte az un. szolidarítási adóbefizetés határértékének csökkentésével. Mindez azt jelenti, hogy míg korábban Pécs egyáltalán nem fizetett ilyen hozzájárulást a kormányzati büdzsébe, 2021-ben 1,4 milliárd Ft-ot kénytelen befizetni az államkincstárba.

Mi, pécsi önkormányzati képviselők évek óta arra vártunk, hogy szolidaritási adót kelljen fizetnie a városnak! Ez ugyanis azt jelentette volna, hogy a település adóerő képessége átlépte a bűvös határt, azaz jelentősen megnőtt a város iparűzési adóbevétele, más szóval megélénkült Pécs gazdasági élete! Azt álmunkban sem gondoltuk, hogy az áhított állapot kormányzati csel hatására fog bekövetkezni, azaz a határérték csökkentésével kényszerítik ki a fizetési kötelezettséget!

Pécs 2020-hoz képest több, mint 6 milliárd forinttal kevesebb összegből gazdálkodhat az idei évben, az így keletkezett hiány az önkormányzat működését veszélyezteti.

A Kormányzat fentebb csokorba szedett intézkedései mind egyirányba mutatnak: Országunk jelenlegi vezetői tovább kívánják szűkíteni az önkormányzatok mozgásterét, szinte a cselekvőképtelenség szélére sodorva ezzel az önkormányzatokat!

Ezzel a demokratikus önrendelkezés egyik újabb bástyája kerül szorult helyzetbe, akárcsak az alapítványi működésbe kényszerített egyetemek!

Ezért felszólítjuk a Kormányt, hogy fejezze be az önkormányzatok kivéreztetését, s nyújtson megfelelő kompenzációt a járványhelyzet miatt elvont források pótlására a településeknek, így Pécsnek is!”

Hirdetés
Előző sztori

Az ország túlnyomó részén derült vagy gyengén felhős, napos időre számíthatunk

Következő sztori

Hat pontos mentőcsomagot állítottak össze Pécsett: 100 ezer forintot adnának a munkájukat veszített pécsieknek!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1