Címlap Politika Máris tudja a...

Máris tudja az MSZP, mi lenne a jó Márki-Zay Péternek

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem lehet „magányos” egy miniszterelnök, vagyis képviselők nélküli, akkor ugyanis döntésképtelen, de össze sem kellene pártozni a vásárhelyi politikust. Nagyjából így foglalható össze az MSZP pártigazgatójának véleménye Márki-Zayról. Molnár Zsolt a Népszavának azt is elmonda, hogy Márki-Zay Péter számára egyszerre jelent előnyt és hátrányt, hogy nincs pártkötődése. Előny, mert így könnyebben nyithat a pártoktól idegenkedő választók felé, és hátrány, mert nincs szervezeti hátországa és országos kampánytapasztalata.

Mint ismert, a hat párt mellett Márki-Zay Péter egy hetedik frakciót is szeretne, amelyben helyet kaphatnának civilek, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) és a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt képviselői is – magyarázta. A hetedik frakció esélyeiről a hat párt egyik politikusa az Indexnek korábban azt mondta, hogy „egy kisebb frakció, öt-hat képviselővel valószínűleg létrejöhet, de ennél több listás befutó hely már szétfeszítheti a rendszert”.

Elemzők szerint „szimbolikus” jelentősége lenne egy hetedik frakciónak, más nem igen. A legtöbb képviselővel rendelkező párt – abben az esetben, ha a Fidesz veszítene jövő tavasszal – biztosan a DK lenne, aztán a Jobbik. A többi kormányellenes párt jóval kevesebb képviselővel rendelkezhet.