Címlap Politika Nem árulja el...

Nem árulja el a városvezetés, hogyan akarnak gondoskodni az egyedülálló idősekről

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pedig erre kötelezi a polgármestert egy kormányrendelet. Szegeden eközben léptek, szerdától ott már megoldották. Pécsett nincs nyoma annak, hogy készülne ilyen rendelkezés, annak meg főleg nincs, hogy már elkészült volna.

Mint azt a Pécs Aktuál megírta, egy friss rendelet szerint

a polgármesternek kell gondoskodnia az egyedülálló idősekről.

A legújabb kormányrendelet értelmében az egyedülálló, 70 vagy annál idősebb emberekről akkor kell a polgármesternek gondoskodnia, ha ezt az illető jelzi. Tehát az ellátásukért (élelem, gyógyszerek, stb. beszerzése) az önkormányzat felel. A vonatkozó, 46/2020. (III. 16.) Kormányrendelet egészen pontosan így fogalmaz: 

“A 70. életévüket betöltött személyeket a Kormány arra kéri, hogy lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket ne hagyják el. 

(2) Ha a 70. életévét betöltött személy az (1) bekezdésben foglaltakat vállalja, és erről az önkormányzatot tájékoztatja, az ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata.”

A rendelet IDE KATTINTVA letölthető. 

Rákérdeztünk, semmi válasz, néma csönd

Lapunk rákérdezett erre a Polgármesteri Hivatalban, de semmi válasz nem érkezett most már több mint 36 órája. De még annyi se, hogy türelmet kérnek, mert sok dolguk van; amit nyilván megértettünk volna.

Pécsett tehát egyelőre nem tudni, hogyan fog a polgármester gondoskodni ebben a különös veszélyhelyzetben az egyedülálló idősekről.

A város honlapján semmi ilyent nem találtunk, a rendelettárban is az utolsó bejegyzés a költségvetésre vonatkozik, azóta nincs újabb.

Szeged már lépett

Botka László Szeged polgármestere lényegesen gyorsabb pécsi kollégájánál, ott már meg is jelent ez az a rendelet, sőt erről még a sajtót is tájékoztatták, hogy minél több idős emberhez juthasson el a hír. (Belinkeljük ide, hátha ezt lekopizva Pécsett is gyorsabban elkészül – szerk.)