Címlap Politika Szili Katalin...

Szili Katalin és Bódis József távozhat a PTE-t fenntartó közalapítványtól?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány ugyanis azt vállalta az Európai Bizottság felé, hogy a közérdekű közalapítványoknál szigorú összeférhetetlenségi szabályokat hoz, a politikai kötődés kizáró ok lesz. Néhány tagnál a szabályok ismerete nélkül nem egyértelmű a helyzet, de a miniszterek, országgyűlési képviselők biztosan csomagolhatnak.

Komoly engedményeket tesz az Európai Bizottságnak a magyar kormány azért, hogy megkapja azt a 3000 milliárd forintnyi uniós pénzt, aminek most az elvonása fenyeget – írja a HVG.

Navracsics Tibor miniszter a részleteket soroló sajtótájékoztatón elmondta, a kormány vállalta az Európai Bizottság felé azt is, hogy a közfeladatot ellátó közalapítványok esetében az összeférhetetlenségi szabályokat szigorítja.

Ez az uniós szabályok átvételét jelenti a gyakorlatban, amelyek alapján összeférhetetlenséget jelenthet a kuratóriumi tagok esetében politikai szimpátia is.

Bár még nem ismert pontosan, hogy a „politikai szimpátia” pontosan mit takar, de borítékolhatóan komoly változás jön a közalapítványoknál, hiszen több helyen miniszterek ülnek.

A HVG végignézte a listát: a Pécsi Tudományegyetem működtetéséért felelős Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány esetében a kuratórium egyik tagját, Szili Katalint lehet pártkötődéssel „vádolni”, többel is, míg a testület elnöke Bódis József, aki korábban oktatási államtitkárként tevékenykedett.

A szintén kuratóriumi tag Decsi István, a PTE jelenlegi kancellárja egykor a Fidesz alpolgármestereként tevékenykedett, míg Mikes Éva szintén erősen kötődik a nagyobbik kormánypárthoz, kormánybiztos is volt. Rappai Gábor, a kratórium tagja pedig eközben intézetigazgató is, vagyis „önmagáról” is dönthet, de ez igaz Bódis Józsefre is.

(Fotó: Vajda János/MTI)