Címlap Promo Rengeteg múli...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.


Közeledik a sorrendmódosítás határideje a 2024-es felvételi eljárás során a jelentkezők számára, ezért a következő hetekben különösen fontos szemügyre venni az egyetemek adta lehetőségeket. A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar és Gyógyszerésztudományi Kar hallgatói előtt számos ösztöndíj- és támogatási lehetőség nyitott, nemcsak a felvételiző diákoknak, hanem a felsőbb éveseknek egyaránt. A kollégiumi díjtámogatás ingyen lakhatást biztosít, a Rektori Ösztöndíj akár 150 ezer forint összegben támogatja a hallgatókat 4 féléven keresztül, a pécsi orvosin újdonságként futó Sportolói Ösztöndíj pedig ingyenes konditerem-használattal, masszázzsal és közösségi programokkal is várja az egyetemistákat.

A 2024-es felvételi eljárás során is rengetegen adták be jelentkezésüket Magyarország felsőoktatási intézményeibe: 120 990-en szeretnének egyetemre menni, ami bár kevesebb a tavalyi 126 449 főnél, de így is jóval több az előző évekhez képest – írta az Eduline.

A Pécsi Tudományegyetemre jelentkezők száma az országos változásokhoz hasonlóan csökkent, az első helyes jelentkezések terén viszont egy helyet javítva tavalyi pozícióján, immár a negyedik legnépszerűbb hazai felsőoktatási intézmény.

Pécsi gyógyszerészhallgatók végzik laborgyakorlatukat a PTE Gyógyszerésztudományi Karán (Fotó: Kalmár Lajos)

A PTE Általános Orvostudományi Kar általános orvos-, fogorvos- és biotechnológia szakán is nőtt az első helyes jelentkezők száma: az általános orvos szakra 20-szal, a fogorvos szakra 18-cal, a biotechnológus képzésre 1-gyel többen jelentkeztek, mint tavaly

– nyilatkozta dr. Duga Zsófia, a PTE ÁOK Marketing és Kommunikációs Osztály vezetője.

Nagyban hozzájárulnak ehhez a pécsi orvosi figyelemre méltó ösztöndíjai is, amelyeket most, a felsőoktatási sorrendmódosítási határidő közeledtével különösen fontos mérlegelni. Nagy segítség sok pécsi hallgatónak a kollégiumi díjtámogatás, amely kiterjed minden olyan jelentkezőre, akik a 2024-es felvételi eljárás során első helyen jelölték meg a pécsi orvosi és pécsi gyógyszerész valamely szakját (általános orvos, gyógyszerész, fogorvos és biotechnológus szak), felvételt nyertek és a kollégiumi pályázatukat is sikeresen elfogadták. Továbbá az egyetem azt a lehetőséget is biztosítja, hogy ha a tanterv szerint halad a hallgató, a későbbi éveiben is ingyenesen lakhat a PTE kollégiumaiban, sikeres pályázat esetében.

Diplomaosztó a pécsi orvoskaron, amelyet idén a tavalyinál is többen jelöltek meg első helyen a felvételi jelentkezés során (fotó: Verébi Dávid)

„Az első tanévben a kollégiumi díjat teljes egészében fedezi az egyetem, ami nagyon nagy segítséget nyújt az azt elnyert hallgatók számára. Azok a pályázók, akik a 2024/2025-ös tanévre megkapják a támogatást, a következő években is pályázhatnak a díjtámogatásra az előző év tanulmányi eredményei alapján. Ez a támogatás kizárólag a 2024/2025-ös tanévre felvételt nyert elsőéves hallgatók számára elérhető, beleértve az általános orvos, fogorvos, gyógyszerész, valamint a biotechnológia BSc és MSc szakokat is” – fejtette ki Mehringer Nanetta, a PTE Általános Orvostudományi Kar Stratégiai Marketing és Toborzó Iroda vezetője.

További rendszeres támogatások is segítik a pécsi orvos- és gyógyszerészhallgatókat

A Rektori Ösztöndíj szintén hatalmas segítségnek minősül a gólyáknak, hiszen akár 150 ezer forint/félév díjtámogatásban is részesülhetnek 4 féléven keresztül azon pályázók, akik elsőként jelölték meg a Pécsi Tudományegyetem valamely képzését, és a legjobb eredménnyel nyertek felvételt. Az ösztöndíjasokat minden karon a legmagasabb pontszámmal rendelkező pályázók közül választják ki, 150 államilag finanszírozott képzésen és 150 önköltséges képzésen részt vevő hallgatók közül.

Érdemes megemlíteni még a 2023 óta elérhető, a Medikus Kupához kapcsolódó Sportolói Ösztöndíjat is, ami anyagi és mentális támogatást nyújt a sportolni vágyó hallgatók számára. Az ösztöndíjban minden olyan hallgató részesülhet, aki a versenykiírás alapján szerepelhet a Medikus Kupán, és a csapatok edzésein részt vesz. Az ösztöndíjas sportolók ingyenes konditeremhasználatra is jogosultak.

Az ultramodern elméleti tömbbel és csúcstechnológiás Fogászati Oktatási Központtal rendelkező pécsi orvosképző további ösztöndíjlehetőségeket is kínál az említetteken kívül. Ahogy azt a pécsi orvoskar felvéli oldalán írják, ilyen például az elsősök kiegészítő alaptámogatása, azaz a „gólyapénz”, a rendszeres szociális ösztöndíj, az esélyegyenlőségi pályázat, a tanulmányi ösztöndíjak és a különböző nemzetközi ösztöndíjak.

Leendő fogorvosok a PTE ÁOK 2022-ben átadott, új Fogászati Oktatási Központjában (fotó: Verébi Dávid)

Hogyan is működik a sorrendmódosítás?

Sorrendmódosításra 2024. július 10-ig van lehetőség, amit kizárólag egy alkalommal lehet megtenni, ezért rendkívül fontos, hogy tudatos döntés legyen. Nincs lehetőség új szakok megjelölésére, csak a februári jelentkezés során megjelöltek sorrendjét lehet módosítani – olvasható a felvi.hu oldalán. Kivételt képez az állami képzés önköltséges párjának hozzáadása, erre ugyanis van lehetőség.