Címlap Sport Két pécsi kos...
Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Együttműködési megállapodást kötött egymással a Pécsi Tudományegyetem és a Nemzeti Kosárlabda Akadémia felnőttférfi- és nőicsapata, amelynek értelmében az élvonalban szereplő pécsi együttesek főtámogatója a PTE lett. A következő szezonnak mindkét csapat NKA Universitas Pécs néven vág neki.

A Pécsi Tudományegyetem és a Nemzeti Kosárlabda Akadémia között hosszú évek óta eredményesen működő, szerteágazó kapcsolatot emelt még magasabb szintre a közelmúltban megkötött együttműködési megállapodás. A stratégiai partnerek között nyolc területen alakultak ki az elmúlt időszakban szoros kapcsolódási pontok. Ezek közül az egyik legfontosabb, az élsportot is közvetlenül érintő terület az a fajta életpályamodell kialakítása, működtetése, amelynek köszönhetően a Nemzeti Kosárlabda Akadémia utánpótlásából kikerülő, a felnőttcsapatokban szerepet kapó játékosok egyetemi tanulmányaikat a PTE-n folytathatják – ehhez mindkét intézmény megad minden támogatást. Az NKA Pécs férficsapatában, amely az előző szezonban megnyerte az NB I. B Piros csoportot, s ezzel feljutott az első osztályba, tizenhárom olyan kosaras szerepelt, akik a pécsi egyetem hallgatói, és a női együttesben is sokan tanultak/tanulnak tovább a PTE-n, köztük például a nyáron külföldre igazolt felnőtt válogatott játékosok, Kiss Virág és Wentzel Nóra is.

– A Pécsi Tudományegyetem és a két pécsi felnőttkosárlabda-csapat együttműködése nem kísérlet, a világon nagyon sok helyen kapcsolódik szorosan össze egy felsőoktatási intézmény az élsporttal

– fogalmazott dr. habil. Rátgéber László, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója. – Az egyetem a korábbiakban is jelen volt támogatóként a női együttesnél, ezt, valamint a további területeken jól működő kapcsolatokat emeltük most magasabb szintre ezzel a megállapodással. Bízunk benne, hogy hosszú távon, mindkét fél számára eredményesen működünk együtt, és a Pécsi Tudományegyetem által biztosított anyagi támogatással és szürkeállománnyal, valamint a Nemzeti Kosárlabda Akadémia által kínált, nemzetközi léptékkel is egyedülálló lehetőségekkel még feljebb tudjuk emelni, még magasabb polcra tudjuk tenni a pécsi férfi és női kosárlabdázást. Emellett hisszük, hogy ez a megállapodás, az, hogy Magyarország legrégebbi egyeteme mellénk állt, olyan vonzerőt jelent a helyi, de akár a távolabbi gazdasági szereplők számára is, hogy további támogatókat csábít hozzánk.

– A Pécsi Tudományegyetemen kiemelt stratégiai cél a sport támogatása, ami minden szinten tetten érhető

– közölte Betlehem József, a PTE általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese a megállapodás kapcsán. – Az egyetemen dolgozó egészségügyi szakemberek tudása, tapasztalata nyilván hatalmas érték lehet egy-egy klub számára, mint ahogy sportolni vágyó hallgatóinknak is nagy lehetőség, ha az értékes diploma megszerzéséhez vezető út során helyben, Pécsett edzhetnek, játszhatnak magas színvonalon. Ez a fajta szimbiózis abszolút win-win helyzetet eredményez, és büszkék vagyunk rá, hogy az NKA Universitas Pécs öregbíti az egyetem hírnevét, mind a női, mind a férfi csapatok között.