Érdemes lesz a hétvégén megnézni ezeket a csodálatos kis hajókat a Pécsi-tavon!
Címlap Sport A Bahamákról ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A világ legjobbjai is ott lesznek a hétvégi orfűi rádió-távirányítású modellvitorlás-versenyen, amellyel gyakorlatilag le is zárul a szezon a Pécsi-tavon. Az egy méter hosszú, négy kilogrammos hajók csúcstechnológiát képviselnek – és elég borsos az áruk.

Nyolc nemzet több mint harminc versenyzőjét várják a hétvégére a Pécsi-tóra, ahol az Orfűi Vitorlás Egyesület lesz a házigazdája a Hungarian IOM Opennek, amely egyben az idei Alpok-Adria Kupa befejező állomása is lesz. S hogy mit takar az IOM betűösszetétel?

– Ez az egyméteres hajóosztályt jelenti, vagyis az angol International One Meter rövidítése – magyarázta el a Pécs Aktuálnak a verseny pécsi résztvevője, ifjabb Csóka László, aki 2017-ben két világbajnoki ezüstérmet is szerzett. – Csúcstechnológiát képviselnek ezek a modellek, amelyeknek az ára is elég borsos, kétezerhatszáz-háromezer euró között mozog. Azt, hogy mennyivel repesztenek a vízen, pontosan nem tudom, de futva sem éri utol őket az ember.

Bízunk benne, hogy Csókát sem érik majd utol a riválisok a hétvégi versenyen. Persze nem lesz könnyű dolga, mert a világ legjobbjai randevúznak egymással Orfűn!

– Novemberben Horvátországban, Rogoznicán rendezik az IOM világbajnokságot, amire nagyon készül mindenki, s amikor kiderült, hogy eljön Orfűre a vb-ezüstérmes Ante Kovacevic, a többiek is regisztráltak. Szóval nagyon színvonalas verseny lesz, amelyen nyilván szeretnék nyerni, de ez kemény diónak ígérkezik. Az utóbbi időben ugyanis keveset tudtam foglalkozni a modellvitorlázással, úgyhogy ha dobogóra kerülök, már örülni fogok – mondta ifj. Csóka László, aki a pécsi Közgázon adjunktusként dolgozik, amit ugyanannyira megszeretett, mint a modellvitorlázást.

A versenyt rendező Orfűi Vitorlás Egyesület elnöke, Bodnár Imre olyan érdekességeket is elárult lapunknak, miszerint egészen távoli helyekről is érkeznek majd versenyzők a hétvégére.

– Jön versenyző a Bahamákról és Chiléből is! A közelgő világbajnokság miatt a résztvevők nagy része már Európában van, s ha már itt vannak, nem hagyják ki ezt a lehetőséget a gyakorlásra. Az egyesületünk számára pedig ez lesz az idei szezonzáró esemény, több versenyünk már nem lesz, november közepén pedig bepakolunk – fogalmazott Bodnár Imre.

Az Orfűi Vitorlás Egyesület nem először rendez rangos nemzetközi modellvitorlás versenyt