Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A négy legjobb csapat részvételével ma rendezik meg Pécsett, a Péchy Blanka téri „dühöngőben” a Grassroots Grund Bajnokság döntőjét. Persze csak akkor, ha nem esik…

Annak idején, jó harminc évvel ezelőtt nem volt olyan pálya, dühöngő, grund, amelyen hétköznapokon a suli után, majd persze hétvégén egész nap ne pattogott volna a labda. Emlékszem, általános iskolásként én addig nem mehettem le, amíg édesapám ki nem kérdezte a leckét, aztán négy körül, amikor mindennel megvoltunk, már futottam is le a Bánkiba, hogy focizzunk, amíg be nem sötétedik.

Manapság alig van már pálya, igaz, talán hiába is lenne több, nem használnák ki a fiatalok. A grundfoci ideje lejárt. Vagy mégsem?

– Nagyon szeretnénk, ha nem tűnne el a grundfoci, és azok, akik amatőr szinten, a munka után szeretnek játszani, megfelelő körülmények és szervezett keretek között megtehetnék. Ezért szerveztünk már 2013-ban bajnokságot a Rókus tetején, ahol szeptembertől májusig tartott a szezon, és közel húsz csapat indult. Tavaly óta pedig a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatásával beindítottuk a Grassroots Grund Bajnokságot Pécsett, amelynek a döntőjére ma kerül sor a sorozat „szentélyében”, a Péchy Blanka téri pályán – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Figler Armand, aki Rückert Andrással és Lintinger Péterrel együtt szervezi a bajnokságot, az MLSZ részéről pedig Maml Zoltán segíti a munkájukat.

Faláb FC, Szurdok FC, Furkótálep és Nonstop FC – ez a négy csapat került a döntőbe. Egyik sem egy Real Madrid, de nem is akarnak az lenni, ugyanakkor közös pont, hogy imádják a focit. Nem mellesleg: nem csak beszélnek róla, nem csak nézik, űzik is, és ez a legfontosabb!

– Azok, akik nálunk játszanak, egyszerűen élvezik a futballt, számunkra erről szól ez az egész! Van a mezőnyben kertvárosi csapat, van meszesi, uránvárosi, mi pedig jórészt mislenyiek vagyunk a Faláb FC-vel. Nem mindenki focizik jól, úgyhogy akadnak vidám pillanatok, de pont ez adja a szépségét! Szeretjük, nagyon jó futballkedvelő társaság jött össze, jól érezzük magunkat együtt, nem véletlen, hogy a magyar–német válogatott meccsre is közösen mentünk fel – mesélte Figler Armand.

Persze a mai meccseken nem lesz barátság, hiszen mind a négy csapat bajnok akar lenni – csak a miheztartás végett: a címvédő a Szurdok FC!

És hogy mennyire komoly a pécsi srácok által szervezett bajnokság? Nos, az MLSZ hivatalos adatbankja, amely a különböző magyar bajnokságok eredményeivel, statisztikáival foglalkozik az NB I-től kezdve a megyei pontvadászatokig, a Grassroots Grund Bajnokság eredményeit is közli. Azért ez tényleg nem semmi!

Az MLSZ adatbankja is jegyzi a pécsi bajnokságot