A Rally Hungary-n, ami Eb-futam is volt, a rutinos Cukovics Istvánnal harmadik helyen végeztek Historicban – az autó előtt pedig ott áll Szujó Zoltán, a szövetség elnöke
Címlap Sport A mindössze t...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén rengeteg versenykilométerrel lett tapasztaltabb, több nemzetközi viadalon is részt vehetett, és a fejlődését, a tudását máris elismerték: a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) ünnepélyes díjátadó gáláján Molnár Fanni kapta „Az év női navigátora” díjat. A mindössze 19 éves, Pécsett, a Babitsban érettségizett lány az édesapjától örökölte a rali iránti szerelmet – de az is igaz, hogy egy időben abszolút nem érdekelte az egész.

Az MNASZ díjátadó gáláján egy nagyon fiatal, tehetséges lány eddigi ralis munkáját is elismerték, hiszen a kis baranyai községben, Nagypallon élő Molnár Fanni lett „Az év női navigátora”.

– Amikor édesapámtól meghallottam, hogy díjazni fognak, el sem akartam hinni, nagyon kész voltam tőle! – mesélte a Pécs Aktuálnak mosolyogva Fanni, aki idén érettségizett a pécsi Babits Gimnáziumban, most pedig óvodapedagógusnak tanul a PTE KPVK-n. – Azért is örültem ennek az elismerésnek nagyon, mert az első és a másodosztály mezőnyében nagyon komoly női navigátorok vannak. Most, hogy külföldön is versenyezhettem, érdekes volt egyébként látni, mennyivel több nő ül az autókban, Olaszországban például némi túlzással minden második versenygépre jut egy hölgy is.

S hogy Fanni miként keveredett ilyen fiatalon a rali közvetlen közelébe? Tán nem meglepő, a családjában volt kitől örökölnie az autóversenyzés iránti szenvedélyt: édesapja az a Molnár Zoltán, aki immár közel húsz éve ralizik. Az első versenygépet akkor vette, amikor a lánya hathetes volt…

– Annak idején volt egy olyan időszak, hogy apu minden versenyén kint voltam, de akkor nem volt bennem olyan érzés, hogy vezetni, vagy navigálni szeretnék. Aztán olyan évek is akadtak, amikor kamaszodtam, hogy abszolút nem érdekelt az egész. A 2021-es Mikulás Rallye-n aztán édesapám navigált, és miután én is ott voltam, beleláttam mindenbe, belekóstolhattam, mit hogyan csinálnak, és ekkor iszonyúan megtetszett!

Olyannyira, hogy Fanni 2022-ben már versenyzett is, a „faterral” együtt mentek például egy Ladával a Mecsek Rallye-n. Az idei év pedig nagyon komolyra fordult, hiszen összesen kilenc versenyen állt rajthoz, 640 versenykilométert tett meg (ez rengeteg!), így nagyon sok tapasztalattal gazdagodott. És ez még nem minden!

– Amellett, hogy többfajta versenyen is indultam, az ORB2-ben, 3-ban, a Mitropa Kupán Horvátországban és Elbán, tehát itthon és külföldön egyaránt, arra fektettük a hangsúlyt, hogy minél több dolgot próbáljak ki. Nagyon sokat ér, hogy jó néhány pilóta mellett ültem, köztük igazi nagymenők, kiváló versenyzők mellett is, akiktől rengeteget lehet tanulni. Nem mellesleg mentünk Hondával, ami elsőkerék meghajtású, és persze Ladával is, ami hátsókerekes. Szóval sok mindenbe belekóstolhattam, ami egyértelműen segíti a fejlődésemet!

Mert Fanni most már fejlődni akar, tervei, céljai vannak a raliban. Eljutott odáig, hogy minél több versenyen ott akar lenni a rajtnál, ha ez mégsem jön össze, akkor a helyszínen meg akarja nézni! Jövőre még ugyanez a terv, mint idén, sok kilométert akar menni, mert érzi, hogy továbbra is sokat kell tanulnia. Nem mellesleg szeretne a két Molnár együtt is autózni, édesapjával a Mitropa Kupán akarnak rajthoz állni a Citroen C2R2-vel.

Jó kérdés persze, hogy egy mindössze 19 éves lány láttán miként néznek a rutinos, öreg halnak számító pilóták, mennyire hiszik el azt, amit a melléjük ülő navigátoruk mond.

– Ez egyelőre valóban mindig egy nagy küzdelem! Nekem van karakterem, határozott és szilárd vagyok, amit aputól örököltem, úgyhogy talán néha nehéz velem együtt dolgozni. De idővel minden működik. Emlékszem, amikor a Rally Hungary-n Csukovics István mellé ülhettem, aki egy kiváló pilóta, éreztem, hogy egy ideig nem igazán hitt nekem, nem úgy ment a bevállalós részeken, ahogy mehetett volna. Aztán Csuki bácsi idővel rájött, hogy jó dolgokat mondok, és onnantól kezdve nagyon jó időket mentünk!

Gratulálunk, Fanni!

Az MNASZ díjátadó gáláján átvehette az elismerést
Nem kérdés, ez egy ütős páros: apja és lánya, Molnár Zoltán és Molnár Fanni már versenyeztek együtt – naná, hogy nagyon élvezték!