Címlap Sport A pécsi csill...
Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nyári Európa-bajnokságon halmozta a jobbnál jobb teljesítményeket a magyar női válogatottban, de hogy előtte is kiválóan játszott, jelzi, hogy az Euroliga-ezüstérmes török sztárcsapat, a Mersin már korábban szerződtette. A most 25 éves centert, a Rátgéber László nevével fémjelzett Nemzeti Kosárlabda Akadémia növendékét a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöksége választotta az év játékosának 2023-ban, a férfiaknál ez az elismerés Hanga Ádámot illette meg.

A 2023-as évben valóban emlékezetes produkciót nyújtott Kiss Virág. Klubjában, az NKA Universitas PEAC-ban folyamatosan húzóember volt, nélküle biztosan nem jött volna össze a Magyar Kupa-ezüst (legutóbb kilenc éve volt érmes a pécsi csapat a kupában), mint ahogy a nemzetközi porondon, az Európa Kupában mutatott menetelés sem, ahol a legjobb tizenhat közé kerültek a lányok.

Az ország, a magyar szurkolók számára azonban sokkal nagyobbat szólt az a teljesítmény, amit a magyar válogatottban nyújtott! Fantasztikusan játszott a nyári Európa-bajnokságon, amelyen vezére volt a negyedik helyen végzett csapatnak, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) több írásában is a torna egyik felfedezettjének választotta, berobbant az európai köztudatba. A pályafutását immár a Mersinben folytatja, a török sztárcsapattal pedig megmutathatja magát a legrangosabb európai sorozatban, az Euroligában.

„Örülök, hogy a Mersinbe igazolásával az Euroligában fog játszani. Színesítheti a támadójátékát, ehhez megvannak az adottságai, a tehetsége és az elkötelezettsége is”

– mondta egykori tanítványáról Rátgéber László az Eurosportnak adott interjújában.

Az MKOSZ elnökségének döntése alapján a 2023-as év játékosa a hölgyeknél Kiss Virág, a férfiaknál pedig Hanga Ádám lett. A tegnap este az Euroligában, a spanyol Perfumerias Avenida ellen pályára lépett Mersinben küzdő Virág természetesen nagyon örült az elismerésnek, nagyra értékeli ezt a díjat.

– Hatalmas megtiszteltetés ez! Két napja tudtam meg, akkor hívott fel Székely Norbi, hogy én kaptam ezt a rangos elismerést 2023-ban. Azt hiszem, a mai napig nem fogtam ezt fel igazán – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Kiss Virág. – Nagyon sokat jelent ez nekem, és borzasztóan hálás vagyok mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez megvalósuljon. Szerintem nagyon sok összetevőből áll, hogy miért engem választottak az év játékosának. Volt egy sikeres Magyar Kupánk a PEAC csapatával, majd hatalmas sikert értünk el nyáron az Európa-bajnokságon, mindezek egyértelműen hozzásegítettek ehhez! Nagyon jó visszagondolni a 2023-as évre, de bízom benne, hogy a következő még ennél is jobb lesz, és megkoronázzuk egy olimpiai részvétellel!

Kiss Virág már korosztályos játékosként bizonyította, hogy nem akármilyen tehetség lakozik benne. A 2014-es U17-es világbajnokságon bronzérmet nyert a válogatottal, beválasztották az All Star ötösbe, vagyis akkor abban a korosztályban a posztján ő volt a világ legjobbja! Nem sokkal később abbahagyta a kosárlabdázást, de két év szünet után szerencsére vissza tudták csábítani a pályára. A szerződési ajánlatok közül akkor végül a Szekszárdét fogadta el, majd három évvel ezelőtt Pécsre került, ami újabb mérföldkövet jelentett a pályafutásában. A 197 centis kosarassal rengeteget foglalkoztak, a speciális egyéni képzések nagyban hozzájárultak az ugrásszerű fejlődéséhez. A Rátgéber László nevével fémjelzett pécsi akadémia növendékéből végül nem csak felnőttválogatott vált – nagyon rövid idő alatt a nemzeti csapat vezéregyéniségévé, meghatározó tagjává nőtte ki magát!

A pécsi nőikosárlabda-csapat annak idején, a „hőskorban” rendszeresen adott az év játékosa díjat kiérdemelt kosarast. A legjobbnak bizonyult például Balázs Hajnalka, Sztojkovics Éva, Csák Magdolna és Iványi Dalma is. Szép idők voltak!