Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amint azt lapunk is megírta, a PVSK férfi kosárlabdacsapata közel húsz év után búcsúzott az élvonaltól, kiesett az A csoportból. A klub nemrég közleményben boncolgatta a gyenge szereplés okait, amelyek között „megtalálta” saját szurkolóit is. Ők pedig, ahogy illik, reagáltak.

Vannak olyan pillanatok, élethelyzetek, amikor jobb csendben maradni. A PVSK vezetősége úgy érezte, ez a mostani nem ilyen, úgyhogy a felnőtt férfi csapat dicstelen szereplése, az élvonaltól való búcsúja kapcsán megjelentetett egy közleményt, amelyben az okokat boncolgatja.

Miután az egyesület vezetőségének felelőssége gyakorlatilag fel sem merül, s a hatodik pontnál is a csapat vezetőségének nyakába varrják, hogy „a játékosok és edzők kiválasztása során nem mindig hozott megfelelő döntéseket”, előtte pedig páros lábbal beleszállnak a szurkolókba, mondván, „ellenséges, már-már gyűlölködő légkört alakítottak ki”, a drukkerek sem hagyták magukat. A legismertebb magyar kosaras szakportálon, a BB1.hu-n alaposan meggyomrozzák a klubot a hozzászólásaikkal.

Ebből idéznénk néhányat:

Laposvár: „A csapat az elmúlt tíz évben rendszeresen a bajnokság egyik legalacsonyabb költségvetéséből gazdálkodott. Arányaiban az élcsapatok rendelkezésére álló forráshoz képest kevesebb mint a feléből teljesítünk egy-egy szezont.” Nos… Adott a Dunántúl legnagyobb városa, az ország egyik ipari és kulturális központja. Az a vezetőség, akik itt nem képesek tőkeerős, stabil támogatókat találni, azok mennyire alkalmasak? Következő pont, a játékosok elvándorlása: Most őszintén, akinek ilyen főnökei vannak, nem csoda, ha dobbantani akar!

Ellenív: Ezzel a nyilatkozattal kifejezték teljes hozzá nem értésüket, mind a csapat és a szurkolók felé.

Well­_done: Inkább hallgattak volna. A kussolás még mindig jobb stratégia lett volna, mint ez a “közlemény”.

Lajos: Nevetséges, hogy a szurkolókra fogják a kiesést, felelősség vállalása nulla! A Pécs vezetősége ezzel teljesen elásta magát, szégyen ami ott folyik… Takarodjatok a büdös francba!!!

Lebronz Dzsemsz: A vezetőség kielemezte a problémát, és természetesen mindig más a hibás.

Mexx92: …Semmit sem kommunikáltatok felénk egyszer sem az egész szezon során. Ha még mindig nem tudjátok, még ezek után sem, hogy miért nem jártunk ki meccsre, akkor ti gyengeelméjűek vagytok. Ne próbáljátok ránk hárítani a ti felelősségeteket.

Pbask: …Kiesőzónás csapatok körül mindig a vezetőséggel van baj, nagy arányban. Ezen kéne elgondolkodni, és nem nektek is a szurkolókra kenni a balhét.

A PVSK közleményét változtatás nélkül közöljük:

Padlóra kerültünk, de felállunk – a PVSK-Veolia közleménye

A PVSK-Veolia a 2021/2022-es szezon végén az Atomerőmű SE ellen vívott drámai csata után kiesett az NB I A csoportjából. Az egyesület vezetése és a tulajdonosok sajnálattal vették tudomásul, hogy a csapat 20 év után nem folythatja az A csoportban.

Az utolsó mérkőzést követően az Elnökség és a csapatot működtető gazdasági társaság tulajdonosi köre első lépésként értékeli a csapat és a vezetőség teljesítményét, valamint feltárják az okokat, amelyek ahhoz vezettek, hogy a 2022/2023-as szezont a bajnokság Piros csoportjában kezdjük meg. A reális kép megalkotásának érdekében az értékelés az elmúlt tizenöt évet öleli fel. Az Egyesület vezetésének meggyőződése, hogy a hosszú távú folyamatok elemzése az első lépés azon az úton, amely újra az A csoportba vezeti a csapatot. Az időtáv meghatározásánál figyelembe vettük azt is, hogy a 2008/2009-es szezonban a most playout-ot játszó két csapat még a bajnoki címért mérkőzött egymással.

A munka a playout harmadik mérkőzése után haladéktalanul elkezdődött. A legfontosabb megállapításokat már megtette a vezetőség.

–          A csapat az elmúlt tíz évben rendszeresen a bajnokság egyik legalacsonyabb költségvetéséből gazdálkodott. Arányaiban az élcsapatok rendelkezésére álló forráshoz képest kevesebb mint a feléből teljesítünk egy-egy szezont. További probléma, hogy a támogatások kiszámíthatatlanul érkeznek, ami már középtávon is szinte lehetetlenné teszi a tervezést.

–          Az Egyesület Centenáriumi évében sikerült megnövelni a gazdasági hátteret, és ezzel a bajnokságban harmadik helyen végeztünk, ám ez a finanszírozási szint nem volt tartható. A felelős gazdálkodás érdekében a 2020/2021-es évben vissza kellett térni a korábbi költségvetési szintre. A nemzetközi szerepléshez kapcsolódóan ígért többletforrásokat a gazdasági társaság csak részben kapta meg, ami tovább növelte a financiális nehézségeket.

–          2012 óta folyamatos volt a játékosok elvándorlása. Ez elsősorban a magyar tehetségek esetében volt nagy érvágás, eltávoztak a csapat gerincét adó játékosok: Eilingsfeld, Tóth N., Kovács, Krnjajski, Halász, Bíró. Ezt a folyamatot a 2021/2022-es szezonban sikerült megfordítani. A PVSK-Veolia fontosnak tartja, hogy a jövőben a csapat magját pécsi nevelésű játékosok adják. Ez a folyamat elindult. A vezetés elkötelezett ezen elv érvényesítése mellett, meggyőződésünk, hogy a csapat eredményességének, és a pécsi kosárlabdázásnak ez az érdeke.

–          A szurkolók egy csoportja és a közösségi oldalak felhasználóinak egy része nem hajlandó tudomásul venni a tényeket. A velük történt folyamatos kommunikáció hatástalan volt, az előző szezonban annyira ellenséges, már-már gyűlölködő légkört alakítottak ki, amely Dragan Aleksic vezetőedző távozásához vezetett. Mindeközben a hasonló helyzetben levő paksi, zalaegerszegi vagy nyíregyházi együttest egyöntetűen támogatták szurkolóik.

–          A COVID-19 járvány nagymértékben érintette a PVSK-Veoliát, az elsők között kellett mérkőzéseket elhalasztani, a járvány utóhatásival pedig a bajnoki év végéig küzdöttünk. Az idei szezonban a sérülések is az átlagosnál jobban sújtották a csapatot. Az egészségügyi háttértámogatóinkkal már év közben elemeztük a helyzetet, a sérüléshullám szakmai okokra nem vezethető vissza.

–          A csapat vezetősége az elmúlt évtizedek sikeres munkája után ebben a bajnoki évben a játékosok és edzők kiválasztása során nem mindig hozott megfelelő döntéseket. A jövőben a tulajdonosi kör közvetlenül és nagyobb hatékonysággal kontrollálja a folyamatokat.

–          Nem kerülhető meg a játékosok felelősségének kérdése sem. Kulcsjátékosok esetében is felmerültek morális és fegyelmi problémák.

A PVSK Elnöksége és a gazdasági társaság tulajdonosi köre leszögezi, hogy legfontosabb céljuk a PVSK-Veolia mielőbbi visszavezetése a bajnokság élvonalába. A régió és Pécs Város kosárlabdázásának bölcsője a PVSK, az innen származó magyar tehetségeknek ez a csapat jelenti a perspektívát. A múlt értékelése mellett megkezdődött a jövő építése, a támogatókkal és a játékosokkal felvette a kapcsolatot a vezetés, és azt az edzőt is keressük, aki visszavezeti a csapatot az első osztályba. Mindezek mellett szorgalmazzuk a város kosárlabda szervezeteinek összefogását a sportág racionális érdekei mentén.

Hajrá PVSK, hajrá Vasút!

 

Pécs, 2022.05.19.

Kiemelt kép: pvsk.hu