A PVSK játékosa, Molnár Mátyás dob ziccert – a vendégek sokszor szerezhettek viszonylag könnyű kosarat (Fotó: NKA Pécs)
Címlap Sport A teniszből v...
Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Óriási csatát hozott a pécsi házidöntő harmadik mérkőzése az NKA Arénában: a házigazdák hamar jelentős hátrányba kerültek, s végig arra kényszerültek, hogy fussanak a PVSK-Veolia után. Bár sokszor karnyújtásnyira voltak ellenfelüktől, egyszer sem sikerült a maguk javára billenteni a mérleg nyelvét, így aztán hárompontos vereséget szenvedtek.

Kétségtelenül jó volt látni, hogy csordultig megtelt az NKA Aréna erre a meccsre (is). Több mint 1200 szurkoló foglalt helyet a lelátón, s ha lett volna még hely, bizony simán meg lehetett volna tölteni. Hiába, szeretik az emberek a kosárlabdát Pécsett!

Hát még az olyan izgalmas meccseket, amilyen ez volt! A döntő harmadik mérkőzése ugyanis az utolsó pillanatig kemény és körömrágós csatát hozott. A rajt a vendégeknek sikerült jobban, akik a 3. percben már 12-2-re vezettek. Jött is a hazai időkérés, ami valamelyest rendezte a sorokat, de hamar kiderült, hogy az NKA Pécs nem ugyanolyan Kerpel-Fronius Gáspár nélkül – az irányító combja a második összecsapáson sérült meg. Ivica Mavrenski együttese nem tudta azt a tempót diktálni, ami a sajátja, ez pedig a PVSK-nak kedvezett, ráadásul pokoli rosszul is védekezett, amit pontosan jelez, hogy a 14. percben már 40 pontnál jártak Halász Ákosék! Mindenki sejtette, ha ez így megy tovább, nem lesz esélyük a győzelemre az akadémistáknak.

A második negyed hajrája azonban a házigazdáké volt, akik Djordjevics triplájával egy pontra csökkentették hátrányukat (44-45), de Tóth Norbert még bevágott egy duplát a szünet előtt. A folytatás pedig gyakorlatilag erről szólt: az NKA Pécs folyamatosan üldözte a néhány ponttal mindig előrébb járó PVSK-t. Többször is felcsillant a remény Lados Erikék előtt arra, hogy utolérjék ellenfelüket, de egész egyszerűen túl sokat hibáztak ahhoz, hogy ez összejöjjön: összesen tíz büntetőt hagytak ki, az 5/22-es triplamutató pedig a második meccs 3/24-es produkciójára hajazott. Az volt a meglepő, hogy még így is szoros volt a meccs, sőt, az utolsó pillanatig kérdéses volt, vajon behúzza-e a PVSK. A 40. perc szinte sosem akart véget érni: amikor 85-93-ra elmentek a vendégek, már győztesnek tűntek, de még innen is visszakaparta magát az NKA Pécs (90-93), egyenlíteni azonban már nem tudott.

A három győzelemig tartó párharcban három mérkőzés után 2-1-re a PVSK vezet, így egyetlen lépésre került a bajnoki címtől és a feljutástól – nem csoda, hogy a vendég szurkolók hosszú percekig éltették csapatukat és a vezetőedzőt, Szrecsko Szekulovicsot. A negyedik csatára pénteken 18 órakor kerül sor a PVSK otthonában, ott eldől, hogy lesz-e bajnokavatás, vagy ötmeccsesre nyúlik a döntő.

Ivica Mavrenski: – Gratulálok a PVSK-nak, jó meccset játszott! Valójában az egész mérkőzésen vezettek a vendégek, amikor pedig közel kerültünk hozzájuk, mindig rossz döntést hoztunk. Még mindig van esélyünk, de pénteken sokkal okosabbnak kell lennünk!

Szrecsko Szekulovics: – Nagyon büszke vagyok a csapatomra! Nehéz itt nyerni az akadémia csarnokában, egy héttel ezelőtt például simán kikaptunk. Most is nagy csatát vívtunk, a hazaiak végig keményen harcoltak, vissza is kapaszkodtak a mérkőzésbe, de végül sikerült győznünk. Breakelőnybe kerültünk ezzel a sikerrel, immár a mi kezünkben van a sorsunk, de nagyon észnél kell lennünk, mert teljesen más meccs lesz a pénteki! Itt van a nagy sansz, egy lépésre vagyunk a bajnoki címtől, de ez most egy ezer mérföldes lépés.

NKA Pécs–PVSK-Veolia 92-95 (22-30, 22-17, 17-21, 31-27)
Férfikosárlabda-NB I. B Piros csoport, döntő, 3. mérkőzés. Pécs, NKA Aréna, 1200 néző. Vezette: Farkas Gábor, Szilágyi Bálint, Földesi Ádám. NKA Pécs: Lados 19, Kollár 12/3, Kovács P., Meleg G. 10, Djordjevics 21/12. Csere: Benke 13, Meszlényi 5, Rátvay 10, Scherer 2. Vezetőedző: Ivica Mavrenski. PVSK-Veolia: Halász 19/9, Harler 22/3, Molnár 11/3, Bíró O. 8/3, Horti 15/3. Csere: Tóth N. 4, Németh 2, Antóni 14/9, Takács. Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics.

Ismét fantasztikus volt a hangulat az NKA Arénában, mindkét tábor kitett magáért
Az NKA Pécs legjobbja Nemanja Djordjevics volt, aki itt éppen az egyik tripláját ünnepli – a center négy hármast vágott be mindössze öt kísérletből. Jó keze van.