Címlap Sport A zwickaui „p...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavaly nagy sikert arattak a váratlan vendégek a Mecsek Rallye-n, s ha már ennyire tetszettek a Trabantok a közönségnek, idén még tovább léptek a szervezők: jövő pénteken a Széchenyi téren megnézhetjük a kelet-német autócsodákat, majd a kilenc Trabi nyolc gyorsaságit végig fog döngetni!

A fiataloknak már biztosan nem mond sokat, hogy Trabant – ahogy nemrég a fiam is visszakérdezett a Guns N’ Roses hallatán, mert nem ismerte. Hiába, szalad az idő. Az idősebb korosztály számára azonban nem kell bemutatni a kelet-német autócsodát, hiszen mellettük/közöttük nőttünk fel.

Korábban rendszeresen lehetett velük találkozni a versenypályákon is, mostanra viszont jórészt kikoptak a ralis forgatagból az eredetileg 19 lóerősre tervezett, majd később 26-ra felturbózott Trabik. Amelyek tudtak száguldani például a Mecseken is, főleg miután „felnyomták” egészen 50 lóerőig…

– Az idei Mecsek Rallye szakmai vezetője, Markó Tibor ötlete nyomán a ma már inkább csak bemutatókon és túrákon szereplő megmaradt példányok a 2018-as Baranya-kupán újra előálltak a garázsokból, hogy kívül-belül kipolírozva „száguldjanak” egy tiszteletkört a futamon. Olyan tetszést arattak, hogy a Mecsek Rallye-ra is kivonulhatnak: pénteken egész nap a Széchenyi téren díszeleghetnek, ahol minden érdeklődő testközelből csodálhatja meg őket, majd végigpöfékelhetik a két pénteki és valamennyi szombati gyorsaságit a Just4Fun mezőnnyel együtt a Zwei Takt Memory betétprogram keretében – mondta Szűcs Zsolt, az 55. Mecsek Rallye sajtófőnöke.

A cél a Trabik és pilótáik esetében természetesen már nem a stopperrel és egymással való harc lesz, hanem inkább a gesztus, a nosztalgiázás és a tisztelgés elődeink előtt, akik egykor ezekkel az üveghangú járgányokkal vívták ki a ralibarátok tiszteletét, akik aztán igazi értékként át is mentették őket az utókornak.

„Nagyon megörültem, illetve örült az egész trabantos brigád, valamennyien egykori sprintesek a lehetőségnek, hogy egy ilyen patinás versenyen autózhatunk végig féltve őrzött kincseinkkel. Én egyébként 2001-től hat évet mentem vele, majd átültem Galambos Gábor mellé egy Ladát navigálni. Ma már csak ilyen bemutatókra veszem elő hobbiból, de egyébként valódi versenyállapotban tartom, a Historic mezőnybe simán benevezhetném. Jó érzés, hogy tudjuk, milyen sokaknak szerzünk a fiatalságukat visszaidéző, nosztalgikusan örömteli pillanatokat ezekkel az autókkal!” – mondta Harth Máté, aki a trabis projekt egyik résztvevője, illetve szervezője.

A jövő héten a ralisoké lesz Pécs és környéke: június 23–25. között itt az 55. Mecsek Rallye!