A pécsi lányok és a szurkolók is nagyon örültek, hiszen az NKA Universitas Pécs legyőzte az örök rivális Sopront! (Fotó: NKA Universitas Pécs/Rébay Viktor)
Címlap Sport Ahogy napra p...

A péntek esti férfi derbi után ma délután női fronton rendeztek nagy kosármeccset a Lauber Dezső Sportcsarnokban. Az örök riválisnak tekinthető Sopron érkezett Pécsre, és bizony úgy távozott, ahogy azt a helyi szurkolók szeretik: vereséggel a tarsolyában!

Cserkuti András megérezte, hogy mit kell ma posztolni a Facebook-oldalán. Harminc éve történt megjegyzéssel tett ki képet egy olyan Dunántúli Napló-cikkről (amit egyébként korábbi kollégám, Horváth László jegyzett), amely a PVSK-Dália–SVSE-GYSEV bajnokiról tudósított. Egy rangadót ki lehet pipálni, adott címet az anyagnak a szerző, miután a Rátgéber László vezette lányok 69-59-re legyőzték a vendégeket.

Nos, napra pontosan harminc évvel később is ki lehetett pipálni egy rangadót! Az immár Zseljko Djokics irányította pécsi egyetemi csapat, az NKA Universitas Pécs ugyanis megmutatta oroszlánkörmeit a Sopron elleni bajnokin. A hazaiak nagyon harciasak voltak, kőkeményen védekeztek, aminek meg is lett az eredménye: a harmadik negyedben csak nyolc pontot kaptak, és az utolsó felvonás előtt 52-38-ra vezettek. Úgy tűnt tehát, hogy gyakorlatilag meg is van már a győzelem, de a hajrá – némileg váratlanul – mégis izgalmas lett. A vendégek ugyanis előbb tíz ponton belülre lopakodtak, majd a 37. percben már csak kettőre voltak a pécsi lányoktól (57-55). Egyenlíteni és fordítani azonban nem tudtak, végül 62-59-re nyert az NKA Universitas Pécs.

Mindez azt jelenti, hogy Zseljko Djokics együttese továbbra is veretlen a bajnokságban, az ötödik meccsét is behúzta!

Zseljko Djokics: – Szeretnék gratulálni mindkét csapatnak, a mai meccs megmutatta, hogy a kosárlabda úgy is tud szép lenni, hogy elsősorban a védekezés dominál a feleknél. Keménység, agresszivitás, egészpályás letámadás, ez a modern kosárlabda ismérve. Jó lett volna ezzel párhuzamosan jól dobni kintről is, de taktikai szempontból elégedett lehetek a pályán tőlünk látottakkal.

Gáspár Dávid: – Az, ami a negyedik negyedben történt, eltörpül az első három negyedben nyújtott teljesítményünk miatt. Mintha meglepetésként ért volna minket a Pécs játéka, holott mindössze két olyan játékosunk van, aki nem találkozott még a Zseljko Djokics irányította csapatok védekezésével. Az egyedüli pozitívum, hogy a mérkőzés utolsó szakaszában nyílttá tudtuk tenni a meccset.

NKA Universitas Pécs–Sopron Basket 62-59 (14-17, 19-13, 19-8, 10-21)

Női kosárlabda NB I. A csoport, 5. forduló. Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok, 1000 néző. Vezette: Nagy Viktor, Makrai Márton, Horváth Csongor Béla. NKA Universitas Pécs: Studer 2, Smailbegovic 5/3, Held 16/3, Olawuyi 6, Kiss A. 2. Csere: Török 4/3, Reisingerova 15/3, Rátkai 8, Zsebe-Weninger 4, Laczkó. Vezetőedző: Zseljko Djokics. Sopron Basket: Reid 12, Friskovec 6/6, Toman 5/3, Varga, Monroe 14. Csere: Böröndy 5, Pavlopoulou 2, Krivacsevics 6, Sitku 6/3, Papp 3/3. Vezetőedző: Gáspár Dávid.