Címlap Sport Ami Popeye-ne...

Ami Popeye-nek a spenót, az Holczernek a kolbászos szendvics

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két bronzéremmel tért haza az Olimpiai Reménységek Versenyéről egy tizenhat éves pécsi fiatalember, Holczer Ákos. A Pécs Aktuálnak elárulta, mitől olyan bivalyerős, mint egy huszonéves – a gyorséttermek nem belőle gazdagodnak meg.

Tizenhat évesen színtiszta izom. Mondjuk nem csoda, a heti hat kajakedzés nem hazudik, és oda is figyel arra, hogy ne a pocak nőjön, hanem a muszkli.

– Vasárnap kivételével minden áldott nap megyek edzésre. Szeretem csinálni, hajt a belső motivációm – meséli a Pécs Aktuálnak a Pécsi Kajak-Kenu Club tehetsége, Holczer Ákos. – Amellett, hogy az edzéseken odateszem magam, figyelek a pontos mozgásra, az étkezésre is nagy hangsúlyt fektetek. Próbálok már most profin állni az egészhez. Sok folyadékot iszom, változatos és egészséges ételeket fogyasztok: a gyorséttermek nem belőlem gazdagodnak meg, az tuti, az elmúlt öt évben talán ha egyszer voltam. Elárulom, nekem a kolbászos szendvics a gyengém…

Viccesen továbbfűzve a gondolatot: talán ez lehet a sikerei titka. Persze nyilván nem így van, a rengeteg munka, a kitartás és a tehetség hozza meg szép lassan a gyümölcsét. A Szegeden megrendezett Olimpiai Reménységek Versenyén Holczer K1 200 és K4 500 méteren is bronzérmes lett, előbbiben legyőzte a korosztályos magyar bajnokot és csak egy ukrán és egy szlovén ellenfele előzte meg a bivalyerős mezőnyben.

Az ORV-n bronzérmes magyar kajak négyes, a bal oldalon Holczer Ákos

– Elképesztő volt ez a verseny, hatalmas élményt jelentett! Nem is számítottam magamtól ilyen jó eredményekre – fogalmazott ifjabb Csaba András tanítványa.

Ötödikes volt, amikor a szülei jelezték, ideje elkezdeni sportolni. Miután ők a Dunán túrakajakoztak, Ákos is kipróbálta a kajakozást – aztán itt is ragadt. Nem bánja, megtalálta azt a sportágat, amit nagyon szeret, nem mellesleg még eredményes is benne. A következő két évben az ifik között szerepel majd, ahol már Európa- és világbajnokságot is rendeznek, s ő szeretne ezekre kijutni.

Érdemes megjegyezni, Holczer esetében nem csak a test, az elme is brillírozik. A Janus Pannonius Gimnázium 11. B osztályos tanulója a matematika versenyek állandó résztvevője: rendszeresen eljut az országosra, ahol az első tízben szokott végezni. Hogy ott is a kolbis szendó teszi-e meg a hatását, rejtély.

A PKKC sportolói a Sukorón megrendezett gyermek és kölyök magyar bajnokságon is részt vettek. Eredményeik a következők. MK1 férfi kölyök 3×200 m váltó: 2. Weiling Zalán Patrik–Rabb Olivér–Üveges Bendegúz. MK2 férfi kölyök 2000 m: 7. Vásárhelyi Gergő–Tavi Kristóf. C1 férfi kölyök 2000 m: 19. Szebeni Álmos. MK2 gyermek 2000 m: 20. Lalljee-Solymár Rahul–Szalai Bálint. MK1 férfi gyermek 2000 m: 12. Tábori Endre.