Címlap Sport Amikor magyar...

Amikor magyar a magyarnak farkasa – kirúgták Danyi Gábort a győri kézicsapattól

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Felhördültek a hazai sportszeretők, amikor a Győri Audi ETO KC vezetősége bejelentette, hogy menesztik Danyi Gábor vezetőedzőt. Azt a trénert, akivel 2019-ben veretlenül nyert Bajnokok Ligáját a sztárgárda. Azért, mert nemrég kikapott a Fraditól. Kabaré!

Danyinak csak szerencséje volt.

Emlékszem, ezt károgták néhányan akkor, amikor a pécsi tréner Győrben kötött ki. Nem ma volt ez, hanem lassan tíz éve, 2011 nyarán. Valóban, volt némi szerencse abban, hogy Danyi odakerült: ha előtte rábólint a Dunaújváros ajánlatára, vagy ha nem dolgozott volna együtt évekig Róth Kálmánnal az utánpótlás válogatottaknál, akkor most nem lenne BL-győztes szakember.

És álljunk is meg itt egy pillanatra! Megfordítanám a dolgot! Ha igazat adunk a Danyi Gábor szakmai tudását megkérdőjelezőknek, akkor az azt jelenti, hogy Győrben csupa hülye ül a vezetői székekben. Mást nem jelenthet, elvégre közel tíz évig alkalmaztak egy olyan edzőt, aki nem üti meg a szintet a világ legjobb csapatánál.

Ugye, nem kell ragozni, hogy ez nonszensz?!

Egyébként nem kérdés, hogy az évek során fejlődött, szívta magába a tudást, s ezáltal egyre felkészültebb és kiforrottabb edző lett. Így van ez rendjén. Dolgozott együtt Konkoly Csabával, Karl Erik Böhnnel, majd Ambros Martínnal. Elgondolkodtató, hogy sem a norvég, sem a spanyol sztártréner nem akart megválni tőle. Nekik jó volt Danyi.

Az előd az utóddal, az utód az előddel: Ambros Martín és Danyi Gábor

A 2018/2019-es szezonban aztán már vezetőedzőként irányíthatta a Győrt, s olyan sorozatot produkált, amely során a zseniális, az űrkézilabda és a kézilabda-forradalmár szavakat kötötték a nevéhez. Nem csoda! A győriek végigverték a teljes mezőnyt, veretlenül nyerték meg a Bajnokok Ligáját, a döntőben éppen azt a Rosztovot felülmúlva, amelyet Ambros Martín irányított.

A tanítvány legyőzte mesterét.

Kell még ennél több bizonyíték arra, hogy valaki rátermett arra a munkára, amit végez? Szerintem nem. Danyinak másodedzőként négy BL-elsőségben volt szerepe, majd vezetőedzőként is csúcsra juttatta azt a női csapatot, amelyben, ahogy anno nekem mesélte, hemzsegnek az egók. Ezt a helyzetet pedig tudni kell kezelni. Ezt is megoldotta.

Most pedig ott tartunk, hogy kirúgták a Győri Audi ETO KC-tól. Ha a győri lányokkal nem élte volna túl a csoportkört a BL-ben, talán elfogadnánk a helyzetet. De talán még akkor sem. Úgy azonban, hogy mindössze egy Fradi elleni bajnoki botlás okozta a vesztét, az egész teljesen abszurdnak és hihetetlennek tűnik! Persze, nem volt szép a 31-22, de uram bocsá, mióta nem lehet kikapni a szintén bivalyerős FTC-től?! Ránéztem a tabellára: a Győr csak ezt az egy meccsét nem nyerte meg, az összes többit (20) igen. Megdöbbentő!

Eszerint: egy vereség, egy kirúgás.

Persze nem így fog ez menni. Most jön vissza Ambros Martín, akinek egyébiránt tényleg semmi köze az egészhez, nyilván szállítja majd a jó eredményeket ő is, s ha veszít egy meccset, nyilván nem kell csomagolnia. Hogy neki majd miért nem, Danyinak meg miért igen, arra egyelőre nem kaptunk választ, de azért sejthető, mi megy a kulisszák mögött Győrben.

Magyar a magyarnak farkasa.

Ahogy fentebb említettem, Danyi Gábor jól kezelte a csapaton belüli egókat. Különben nem lehetett volna sikeres – tiszta sor. De Győrben nem csak a csapattagok között vannak egók a pletykák szerint, hanem a vezetőségben is. Bartha Csaba elnök így fogalmazott a klub honlapján megjelent közleményben:Természetesen, mint a klub vezetője nem csak a sikerek idején kell kivenni a részem, hanem a kudarcban is közösen kell osztozni és le kell vonni a megfelelő következtetéseket. Sajnálattal hoztuk meg azt a döntést miszerint a mai nappal felmentjük a munkavégzés alól Danyi Gábor vezetőedzőt, munkaszerződését megszüntetjük.”

A „közös osztozás” Bartha olvasatában eszerint annyit jelent, hogy a vezetőedzőt kirúgja, ő meg marad a helyén. Mert egyelőre hiába keresgélem, nem találom azt a hírt, hogy a Fradi elleni vereség miatt távozik posztjáról a klubelnök.

És itt visszakanyarodnék a szerencséhez. Való igaz, Fortunának sokszor szerepe van abban (legalábbis úgy érezzük), hogy mi történik, hogy valaki jó helyre kerül-e, legyen szó sportról, vagy a civil életről. Abba már nem nagyon tud beleszólni a szerencse, hogy valaki – főleg hosszú távon – él-e a felkínált lehetőséggel. Itt már nem elég négylevelű lóherével aludni, bizonyítani kell a felkészültséget, a rátermettséget.

Danyi az eltelt évek során bizonyította, hogy megállja a helyét a világ legjobbjánál, a Győri Audi ETO KC-nél is. Bartha Csaba pedig most azt bizonyította, hogy iszonyú mákja van, amiért ennél a klubnál dolgozhat!