Kerpel-Fronius Gáspár kiválóan játszott, jól irányított, sokat vállalt, és 18 pontot dobott – köztük két triplát (Fotó: NKA Universitas Pécs)
Címlap Sport Az Alba majdn...
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem sokan hittek abban, hogy erre képes lehet a több sebből vérző pécsi csapat, de a srácok ismét beleadtak apait-anyait, ennek köszönhetően pedig nagyon szoros, izgalmas mérkőzést játszottak azzal az Arconic-Alba Fehérvárral, amely veretlen éllovasként érkezett az NKA Arénába. Végül ugyanígy távozott, de az NKA Universitas Pécs így is vastapsot kapott.

Nem sok jót ígért, hogy a pécsi csapatban sérülés miatt hiányzott a sokszoros válogatott, óriási tapasztalattal felvértezett Kovács Péter, valamint a ponterős légiós, Fahrudin Manjgafic. A meccs előtt úgy tűnt, hogy ilyen foghíjas kerettel nem sok esélyük lesz a házigazdáknak a veretlenül éllovas, vagyis a legjobb formában lévő magyar csapattal, az Arconic-Alba Fehérvárral szemben.

Az első negyedben aztán hamar világossá vált, mindegy, ki mit gondol, a lényeg az, hogy mi jár a pécsi srácok fejében. Márpedig ott az a gondolat zakatolt, hogy ha eddig le tudták győzni hazai pályán a Paksot és a DEAC-ot is, akkor Vojvodáékat is két vállra fektethetik. Az 5. percben 18-11 állt az eredményjelzőn, amitől lázba jött a pécsi publikum. Tényleg nagyon szép dolgokat műveltek Kerpel-Fronius Gáspárék, akik minden labdáért harcoltak, kemények és agresszívek voltak – ami nem ízlett az öt külföldivel felálló Albának.

Az első negyedet végül megnyerték az idővel magukra találó vendégek, de a másodikban sem tudtak jelentős előnyt kiharcolni, így a nagyszünetben 38-46 volt az állás. Mindenki úgy volt vele, hogyha a folytatásban is ennyi marad közte, akkor az egy jó meccsnek, jó teljesítménynek tekinthető. Ehhez képest a következő két negyed maga volt a csoda pécsi szempontból! A hazaiak ugyanis eksztázisba hozták a szurkolókat azzal, hogy 41-51-ről 57-56-ra alakították az eredményt – hatalmasat küzdöttek a pécsi fiúk! Felcsillant a remény, hogy lehet itt többről is álmodni, mint szoros meccsről, tisztes vereségről, s bizony nem sokan fogadtak volna arra, hogy az utolsó felvonás előtt az NKA Universitas Pécs vezet majd (61-60).

Az utolsó negyed is pokoli izgalmas volt! A 37. percben Kerpel-Fronius hármasa után 76-74 volt az állás, ám jött Isaiah Philmore triplája. Sőt, az amerikai elkapta a fonalat, bevágott még egyet, majd James Dickey két büntetőt értékesített, és ezzel kezdett elúszni a hajó (78-82). Ha a játékvezetők kicsit szigorúbb szemmel nézik a vendégek ténykedését, biztosan több sanszuk lett volna a győzelemre a pécsi fiúknak, akik a hátralévő rövid időben végül nem tudtak fordítani, és 86-80-as vereséget szenvedtek – ennek ellenére vastapsot kaptak a drukkerektől. Így ugyanis ki lehet kapni!

Goran Tadic: – Gratulálok a Fehérvárnak, nem kizárólag ehhez a győzelemhez, hanem mindahhoz, amit a szezonban eddig produkáltak. Sajnos sok hibát vétettünk, de nagyot küzdöttünk ezen a meccsen is. A magyar játékosok számára, különösen azoknak, akik az akadémia saját nevelésű fiataljai, nagy dolog, hogy ilyen kiváló, tapasztalt kosarasokkal felálló csapat ellen pályára léphetnek.

Alejandro Zubillaga: – Gratulálok a pécsi csapatnak, nagyon jól védekezett, és támadásban is bátran játszott. Természetesen nagyon örülök annak, hogy megnyertük a mérkőzést, a kulcs a tapasztalatunk volt, illetve az, hogy jó a keretünk. Én Barcelonából érkeztem, ahol a kosárlabda egy életfilozófia, éppen ezért nekem különösen jó volt azt látni, ami itt Pécsett van: nagyon komoly munka folyik itt, minden igényt kielégít ez a létesítmény, egész Magyarország büszke lehet rá.

NKA Universitas Pécs–Arconic-Alba Fehérvár 80-86 (20-27, 18-19, 23-14, 19-26)

Férfikosárlabda-NB I. A csoport, 7. forduló. Pécs, NKA Aréna, 1000 néző. Vezette: Benczur Tamás, Györfy Rúben, Farkas Gábor. NKA Universitas Pécs: Kerpel-Fronius 18/6, Benke 3, Luzsajics 15/9, Durmo 25/6, Herger 3/3. Csere: Meleg 6, Scherer 5/3, Lados 5/3, Rátgéber T. Vezetőedző: Goran Tadic. Arconic-Alba Fehérvár: Chambers 9, Kass 3/3, Philmore 27/12, Dickey 7, Barnett 16/6. Csere: Vojvoda 10/3, Roberts 8/3, Balogh 3/3, Takács Mi. 3/3. Vezetőedző: Alejandro Zubillaga.