Rádi Richárd kiváló teljesítményt nyújtott a világbajnokságon, egy ezüst- és egy bronzéremmel térhetett haza
Címlap Sport Pécs még nem ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az utóbbi időben nagyon szép eredményeket értek el pécsi sportolók a rangos grappling (földharc) világversenyeken: a görögországi világbajnokságon Rádi Richárd egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, a Rijádban megrendezett világjátékokon pedig Szmolka Nikoletta első helyen végzett.

A magyar országos bajnokságokon sorra aratta a sikereket Rádi Richárd, így aztán abszolút nem volt meglepő, hogy az idei két aranyérem után (84 kg-ban Gi-ben és NoGi-ben is) jött a meghívó a válogatottba. Mindez pedig azt jelentette, hogy a 38 éves sportoló készülhetett tovább, hiszen az ob-t követően nem sokkal mehetett tovább Görögországba, a United World Wrestling által szervezett grappling világbajnokságra!

– Nagyon kemény felkészülési időszakom volt, gyakorlatilag folyamatosan edzettem két hónapon át, nem csoda, hogy jó formában voltam – mesélte a Pécs Aktuálnak Rádi Richárd. – A célom az volt, hogy a maximumot hozzam ki magamból, ami sikerült is a két éremmel: NoGi-ben második, Gi-ben harmadik lettem. Az ellenfeleim nagyok, erősek és technikásak voltak, minden tudásomra szükség volt, ráadásul a második napon megsérült a bal csuklóm. Ez azonban nem érdekelt egy ilyen versenyen, bevettem a fájdalomcsillapítókat és mentem tovább!

Nem sokkal azután, hogy Rádi Richárd két éremmel zárta a világbajnokságot (a felkészülését nagyban segítették edzőtársai: Krizsán Kristóf, Dolmán Csongor, Nagy Endre, Salamon Roland, Sári Mihály, Baditz Mihály, Szmolka Nikoletta), klubtársa, a szintén a BJJ színeiben sportoló, valamint ott edzősködő Szmolka Nikoletta utazhatott a Küzdősportok Világjátékára, amit Rijádban rendeztek meg. Nagy volt benne a drukk, hiszen előtte három éve versenyzett utoljára, de neki a kisujjában van a földharc – óriási sikert aratva aranyérmes is lett!

– A nyáron felhívtak a Magyar Grappling Szövetségtől, hogy lenne egy szabadkártya a küzdősportok olimpiájára, és én természetesen rögtön igent mondtam – fogalmazott Szmolka Nikoletta. – Pedig nem volt ez egy egyszerű helyzet, mert a kilencven kilósok között vállaltam be az indulást hetven kilósan. Két hónapig nagyon keményen készültem, a pécsi tanítványaim rengeteget segítettek nekem, és végül nagyon ott voltam fejben a versenyen.

A két pécsi sportoló nemzetközi sikerei, no meg a klubjuk, a BJJ edzésein látott jelentős létszám már-már azt mondatja velünk, hogy a baranyai megyeszékhely lehet a grappling honi fővárosa. Erről azonban még szó sincs, bár mindketten nagyon elégedettek azzal, hogy mennyi szeretik és űzik ezt a sportágat.

– Egyre többen vagyunk, ami természetesen pozitív visszajelzés számunkra. Példaértékű, amit Niki csinál a gyerek utánpótlásban, mi pedig felnőtt szinten léptünk előre. Ugyanakkor a legjobb városok még előttünk vannak, és nekünk az a célunk, hogy eljussunk az ő szintjükre. Kétségtelenül örömteli, hogy minden versenyen számolnak már velünk – fogalmazott Rádi Richárd, a BJJ vezetőedzője és az egyesület elnöke, aki egyébként civilben Pécsett a traumatológián műtéti asszisztens.

Így nézett ki a magyar grappling válogatott a görögországi világbajnokságon (jobbról a második Rádi Richárd)
A döntőben (is) Szmolka Nikoletta kezét emelték a magasba: aranyérmes lett a világjátékokon!
A tanítványai végig szurkoltak neki, majd így várták haza az edzőjüket – megható és felemelő pillanatok voltak ezek