Csoboth Kevin nagyon jól érzi magát Újpesten, ahol megkapta a bizalmat, amit remek játékkal hálál meg (Fotó: Újpest FC)
Címlap Sport Csoboth Kevin...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a közelmúltban kihirdette a keretet az Észtország elleni felkészülési meccsre, valamint a Bulgáriával szembeni Európa-bajnoki selejtezőre, a névsorban pedig ott volt Csoboth Kevin is. A 22 éves pécsi játékos lapunknak elárulta, váratlanul érte a meghívó. Az utóbbi időben nyújtott teljesítményét látva minket annyira nem lepett meg.

Négy újoncot is behívott a válogatottba Marco Rossi szövetségi kapitány: Demjén Patrikot, Hegyi Krisztiánt, Varga Barnabást és Csoboth Kevint. Utóbbival kapcsolatban nem mellesleg megjegyezte, nincs nála gyorsabb játékos most Magyarországon. Elég hízelgő lehetett ezt hallani az olasz mestertől.

– Meglepett, hogy ezt mondta rólam, mert nagyon sok gyors játékos szerepel az NB I-ben. Sajnos nincs pontos adatom azzal kapcsolatban, hogy milyen gyors vagyok, mennyi idő alatt futok le bizonyos távokat. Mindenesetre jólesett, hogy így titulált engem a szövetségi kapitány – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Csoboth Kevin.

Akinek nem csak az volt meglepetés, hogy Marco Rossi őt látja a legfürgébbnek a honi mezőnyben, hanem az is, hogy egyáltalán beszél róla. Ami ugyebár azért történt meg, mert a kapitány meghívta őt az Észtország elleni felkészülési mérkőzésre, valamint a Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülő válogatott keretébe.

– Reggel kaptam a hírt, teljesen váratlanul ért, nem számítottam rá – mesélte Kevin. – Hogy miért nem? Talán azért, mert bár mindig is a felnőtt válogatottság volt az álmom, sosem görcsöltem rá arra, hogy bemutatkozhassak a nemzeti csapatban. Persze most nagyon boldog vagyok amiatt, hogy közel kerültem ehhez a lehetőséghez: óriási öröm és megtiszteltetés számomra, és a családom számára is, hogy meghívót kaptam! Mindig úgy voltam vele, hogy ez a pillanat csak akkor jöhet el, ha folyamatosan keményen dolgozom, és bizonyítani tudok a pályán.

Eszerint az utóbbi időben bizonyított, hiszen a meghívó befutott hozzá. Az Újpestben kétségtelenül egyre inkább meghatározó embernek számít fiatal kora ellenére is, kirobbanthatatlan a kezdőből, a Vasast pedig az ő góljával verték meg egy nagyon fontos mérkőzésen. Nyilván nem csak neki köszönhető, hogy a lilák magukra találtak, s immár joggal reménykedhetnek a bentmaradásban, de az biztos, hogy van szerepe a feltámadásban.

– Eleinte az Újpestben sem kaptam meg a bizalmat, de kitartó voltam, vártam a lehetőségre, ami el is érkezett. Fontos volt, hogy türelmes tudtam maradni. Nem tudom, mennyire volt szerepe ebben a Ferencvárostól elszenvedett hatgólos vereségünknek, mindenesetre addig nem nagyon voltam a kezdőben, azóta viszont rendszeresen ott vagyok. Egyértelmű, bíznak bennem a társak, az edzők, én pedig igyekszem meghálálni ezt a bizalmat! Az Újpest elkapta a fonalat, azért dolgozunk nap mint nap, hogy elérjük a célunkat, és bentmaradjunk az élvonalban.

Miközben az Újpest szépen kapaszkodik felfelé, korábbi csapata, a Fehérvár csúszik lefelé, s már a kiesés szele is meglegyintette. Azt a vak is látja, hogy a szebb napokat is látott Vidinél valami nagyon nem klappol, mindezt Csoboth Kevin a saját bőrén tapasztalhatta meg, amikor Portugáliából, a Benficától hazatérve nagy reményekkel oda igazolt. Szabics Imrénél aztán gyakorlatilag labdába sem rúghatott – jó kérdés, hogy akkor miért is igazolták le?!

– Történt, ami történt… Nem volt könnyű időszak ez az életemben, hiszen nem játszottam. Ugyanakkor ez is megoldódott: nekem nem esett nehezemre, hogy egy osztállyal lejjebb menjek, eligazoltam az NB II-es Szegedhez, ahol aztán megkaptam a játéklehetőséget. Ezúton is nagyon köszönöm a szegedi klubnak, hogy bízott bennem, és hogy minden támogatást megadott nekem! Nagyon fontos volt ez számomra.

A Fehérvár és a Szeged már a múlt, az Újpest és a válogatott meghívó viszont a jelen – nagyon bízunk benne, hogy Csoboth Kevin személyében újabb pécsi labdarúgó mutatkozhat be a nemzeti csapatban! Az biztos, hogy ha pályára lép a felnőtt válogatottban, azzal lepipálja édesapját, a korábbi NB I-es labdarúgót, Csoboth Róbertet, akinek ez nem jött össze, de arra is mérget veszünk, hogy ezért nem fog rá megorrolni az 1984-es ifjúsági Európa-bajnokságon aranyérmes „fater”, hiszen ő a legnagyobb szurkolója, s minden támogatást megadott neki azért, hogy idáig eljuthasson.

Csoboth Kevin tehetségére már korán felfigyeltek, szerepelt a korosztályos válogatottakban, és próbajátékra hívta többek közt a Red Bull Salzburg, a Porto, a Hertha Berlin és a West Ham United, amellyel a Rimi kupán is pályára lépett, valamint járt az AC Milannál, de a Dinamo Zagreb is szívesen szerződtette volna. A PMFC-nél nevelkedett támadó megfordult a Ferencváros utánpótlásában is, az U16-os csapatban 15 mérkőzésen harminc gólt szerzett, majd 2016 júliusában, 16 évesen a másodosztályú Kozármisleny SE labdarúgója lett. Nem sok ideig maradt itt, szeptemberben a Benfica igazolta le, ahol 2019 februárjában bemutatkozott be a klub másodosztályban szereplő tartalékcsapatában is.

Nincs könnyű dolguk az ellenfeleknek, mert Csoboth Kevin gyors, de emellett nagyon jól is bánik a labdával (Fotó: Újpest FC)