A pécsi konferencia sztárja Sergio Scariolo, aki a spanyol férfi válogatottal szinte mindent megnyert, amit csak lehetett
Címlap Sport Csúcskategóri...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Javában tart még a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián az V. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia, amelyen – az eddigiekhez hasonlóan – kiváló, a legmagasabb nemzetközi szintet képviselő szakemberek tartanak előadásokat. A legnagyobb érdeklődéssel várt edző természetesen az ízig-vérig olasz Sergio Scariolo volt, akiről kiderült, hogy egy karizmatikus férfi, egy igazi vezér, és aki nem fukarkodott a dicsérő szavakkal a pécsi akadémia kapcsán.

A konferencia hétfői megnyitóján beszédet mondott dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Báder Márton, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnöke, prof. dr. Ács Pongrác, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánja, valamint a házigazda Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ (KSMK) igazgatója, dr. habil. Rátgéber László.

– A konferencia előadóinak listáját, az azon felsorolt neveket látva bizton állíthatom, hogy ez az esemény garancia arra, hogy tovább fejlődhessünk, tovább építhessük a kosárlabda sportág szakmaiságát hazánkban – fogalmazott megnyitó beszédében dr. Schmidt Ádám.

Báder Márton elmondta, ez egy nagyon méltó kezdése a 2024-es évnek a magyar kosárlabdában, amely nemsokára szép feladat előtt áll, hiszen februárban Sopronban az olimpiai részvételért küzd majd a női válogatott. Prof. dr. Ács Pongrác kiemelte, a magyar kormánytól kapott a sport egy olyan lehetőséget, amelyet meg kell ragadni – Pécsett egyértelműen az egyetem segítségével.

Dr. habil. Rátgéber László, a KSMK igazgatója, egyben a Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója hangsúlyozta, sosem szégyen tanulni. Erre hozott is egy példát: az 1950-es, ’60-as években „mi, magyarok tanítottuk a jugoszlávokat kosárlabdázni”.

– Ha Önöket egyetlen mondat, egyetlen szó, vagy egyetlen testbeszéd inspirálja, ennek a konferenciának már megvolt az értelme – mondta a közönséghez fordulva Rátgéber László. – Lesz egy hatodik konferencia júniusban, és ezt a hatot úgy próbáltam összerakni, mint egy mesterszak hat szemeszterét. A FIBA ezerötszáz oldalas kézikönyvét lefordítottuk magyarra, tankönyvet írtunk a Testnevelési Egyetemnek és a Pécsi Tudományegyetemnek, szemléket jelentetünk meg, és ha mindezeket a hat „szemeszter” anyagával együtt implantálni tudjuk a magyar kosárlabdakultúrába, akkor biztosan előre fogunk haladni!

Abban biztosak vagyunk, hogy aki ott volt az előadásokon, nagyobb tudással ment haza, mint ahogy érkezett. Az első napon hatot tartottak, öt plenárist és egy gyakorlatit – utóbbi a kiváló szerb szakember, a Georgia férfi válogatottját szövetségi kapitányként irányító Alekszandar Dzsikics nevéhez fűződött. A spanyol válogatottal világbajnok, valamint négy Európa-bajnoki címet is begyűjtő Sergio Scariolo hétfőn este érkezett meg Pécsre, így az ő előadásai a mai programban szerepeltek. A 62 éves, Bresciában született szaktekintélyről hamar kiderült, hogy nemcsak Európa egyik legsikeresebb edzője, hanem egy karizmatikus férfi, aki igazi vezérként viselkedik a mindennapi életben is.

– Megtekintettem az egész létesítményt, jártam a rehabilitációs központban is, és azt kell mondjam, csodálatos az egész, nagyon magas színvonalat képvisel – nyilatkozta Sergio Scariolo a Pécs Aktuálnak. – És nem kizárólag az épületekre, az eszközökre, a felszereltségre gondolok, hanem a szervezettség is kifogástalan. Ha eljön ide Pécsre egy kosárlabdaszerető ember, amilyen én is vagyok, biztosan teljesen le lesz nyűgözve a látottaktól! Rátgéber László kéznyoma már felismerhető a magyar kosárlabdában, minden kiforrott itt az akadémián, és az a koncepció, amit meghatározott, jó úton halad.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár az egész létesítményt megtekintette – nagyon tetszett neki mindaz, amit látott
Rátgéber László immár az ötödik konferenciát nyithatta meg, és időn júniusban „érkezik” a hatodik!