Címlap Sport Dárdai Edzőkö...

Dárdai Edzőközpont: húsvéti ajándék a focistáknak, a gyerekek odavannak az új pályáért

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A főépület gyakorlatilag kész van, és egy csúcsszuper, modern műfüves pályát is birtokba vehettek a PMFC fiatal labdarúgói. A piros-feketék folyamatosan költöznek át a kovácstelepi központba, a felnőtt csapat azonban marad a Stadion utcában – várhatóan az új stadion elkészültéig.

A PMFC-nél vigyáznak az értékekre, vagyis a tehetséges fiatalokra. Legalábbis ezt jelzi, hogy olyan új műfüves pálya épült az Idősebb Dárdai Pál Utánpótlás Edzőközpontban, amely a technológiát illetően jelenleg párját ritkítja Magyarországon: két és fél centis speciális ütéscsillapító rendszert építettek be a műfű alá, amely puhaságából fakadóan megkíméli az ízületeket. További érdekesség, hogy a hagyományos 150 ezer helyett 650 ezer darab műfű szálat tartalmaz egy négyzetméternyi borítás.

– A gyerekek teljesen odavannak az új pályáért, amin a héten már bajnokit játszottak – fogalmazott Győri János, a PMFC operatív igazgatója. – Persze szokni kell még az új technológiát, megmondom őszintén, mindenki számára furcsa egy picit, hogy végre van egy ilyen jó minőségű pályánk!

Amikor még csak épült a pálya

Két ütemben összesen hat pálya!

Az edzőközpontban nem csak a pálya készült el, korábban már átvette a főépületet a PSN Zrt. (az ingatlan tulajdonosa Pécs városa, a vagyonkezelő, és egyben a projekt „gazdája” a PSN Zrt.). Az épületben már csak az utolsó simítások vannak hátra, hiányoznak például a berendezési tárgyak, a bútorok – nemsokára erre is sor kerül. Miként további pályák építésére is: az első ütem végeztével (nyárra befejezik) összesen három pálya (a most átadott műfüves mellett két nagyméretű füves), valamint egy 60×40-es műfüves csarnok áll majd az utánpótlás rendelkezésére, a második ütemben pedig további három pálya épül Kovácstelepen.

– Az utánpótlás folyamatosan költözik át, az edzések már meg is kezdődtek az edzőközpontban. Ha megépülnek a füves pályák, akkor teljesen átmegyünk oda. A felnőtt csapat azonban marad a Stadion utcában, várhatóan addig, amíg az új stadion el nem készül – tette hozzá Győri János.

Az U16-osok már az új pályán nyertek a KTE ellen

Időt nyernek: „pécsiesítik” a Bozsikot

Az új stadion pedig a hírek szerint pontosan olyan lesz, mint az új Bozsik Stadion (vagyis egy hiperszuper nyolcezer férőhelyes ékszerdoboz), csak „pécsiesítik”. Ha minden a tervek szerint halad, nem is kell már olyan sokat várni.

– Azzal, hogy „megkapjuk” a Bozsik Stadiont, megspóroljuk a tervezésre szánt időt – mondta a Pécs Aktuálnak dr. Hargitai János baranyai országgyűlési képviselő. – Természetesen a terveket a helyszínhez, a körülményekhez, többek között a klubszínekhez is adaptálni kell, vagyis „pécsiesíteni”, de így is biztosan rengeteg időt nyerünk. A folyamat elindításához kormánydöntésre van szükség, amely előkészítés alatt van.

S hogy hol lenne a stadion és ki fizetné a működtetési költségeket? A hírek szerint egyre nagyobb a konszenzus a helyszínt illetően, a Dárdai edzőközpont melletti területen, vagyis a Bolgárkertben húznák fel az új létesítményt – így néhány év múlva ott lenne a pécsi futball fellegvára. Maga a stadion az állam tulajdonában marad, de szinte biztos, hogy a fenntartási költségeket a klubot működtető cégnek kell majd állnia – nem kizárva azt a lehetőséget, hogy az állam is szerepet vállal benne. Dr. Hargitai János hozzátette, a terület mérete adott ahhoz, hogy olyan kiegészítő fejlesztéseket valósítsanak meg, amelyek segítenék a stadion működtetését, így például szóba kerülhet – többek között – egy sportszálló megépítése.

Íme, drónfelvételen az új csúcsszuper pálya:

Ilyen innovatív megoldással a magyar utánpótlásképzésben még nem épült műfüves pálya. A világon mindössze nyolc olyan gyár van, amelyet a FIFA preferál, a most Kovácstelepen megépített játéktér pedig az egyik ilyen gyár terméke. „Amellett, hogy az ütéscsillapító rendszer óvja a gyerekek egészségét, a pálya gumigranulátum-mentes, ami nyaranta felforrósodott volna. Ez a műfüves jelenleg a világon a legmagasabb színvonalnak felel meg” – fogalmazott Boday Ferenc, a műfüvet előállító gyár magyarországi képviselője. A pálya alépítménye olyan simaságú, mint egy biliárdasztal, és a világítása is első osztályú: a legmodernebb LED sportvilágítást használták, a 300 lux nappali fényt biztosít. További érdekesség, hogy a műfű installációját a korábbi szövetségi kapitány, Bicskei Bertalan fia, Bicskei Balázs cége végezte, aki mintegy tíz éve foglalkozik ezzel a legmagasabb színvonalon. Újabb sportos szál, hogy a projekt fő kivitelezője a háromszoros abszolút magyar bajnok raliversenyző, Benik Balázs, aki a legmesszebbmenőkig partner volt abban, hogy ezek az innovatív elképzelések megvalósulhassanak a Dárdai edzőközpontban.