A kecskeméti országos bajnokságot aranyéremmel zárta Krassói Tibor (balra) – Ferenczi József edző büszke lehet a tanítványára
Címlap Sport Derékfájás mi...
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A krakkói masters világbajnokságon ott lesz a sportág korábbi klasszisai között egy pécsi sportoló, Krassói Tibor is. Vérmes reményei nincsenek, neki tökéletesen elég annyi, hogy egy levegőt szívhat azokkal, akik annak idején a legjobbak közé tartoztak.

Nincs mögötte veretes súlyemelő múlt, hiszen mindössze nyolc éve vágott bele a sportágba. Nem akármilyen ok miatt: nagyon fájt a dereka.

Túlsúlyos voltam, ráadásul ülő munkát végzek, úgyhogy annyira rossz volt a derekam, hogy évente kétszer úgy beállt, hogy táppénzre kellett mennem. Úgy döntöttem, hogy megpróbálom megerősíteni a hátizmaimat, a vázizmokat, ezért negyvennyolc évesen elkezdtem crossfitezni. Amikor aztán Pécsett részt vettem egy versenyen, a súlyemelők edzője, Ferenczi József amellett, hogy gratulált az erőlködésemhez, megjegyezte, hogy elég rosszul csinálom

– mesélte mosolyogva a Pécs Aktuálnak az 57 éves Krassói Tibor.

Innen aztán egyenes út vezetett a Pécsi Súlyemelő Egyesülethez. Ötvenéves volt, amikor belevágott, s most úgy érzi, nagyon jól döntött, hogy elkezdte.

„Nagyon jól érzem magam azóta, nem fáj a derekam sem. Úgyhogy mindenkinek azt ajánlom, hogy sportoljon, erősítse magát!”

Hetente három-négy edzésen vesz részt, a súlyemelés mellett csinálja a crossfitet is – nem piskóta ez egy 57 éves embertől. Előbbi kicsit monoton, utóbbi viszont pörgős, változatos, úgyhogy a kettő nagyon jól kiegészíti egymást, jegyzi meg.

A magyar súlyemelő mezőnyben már letette a névjegyét Krassói Tibor, hiszen több országos bajnokságon is indult, mindhárom színű éremből akad egy-kettő a gyűjteményében. Az idei, Kecskeméten megrendezett ob-n M55-ös kategóriában 81 kg-ban a dobogó tetejére állhatott, most pedig gőzerővel készül a masters világbajnokságra, amelyre augusztus 17–26. között Lengyelországban, Krakkóban kerül sor, ő 20-án délután versenyez majd.

Óriási élmény volt indulni a 2018-as budapesti Európa-bajnokságon, amelyen a sportág olyan neves képviselőivel versenyezhettem együtt, mint a bolgár olimpiai-, világ- és Európa-bajnok Angel Gencsev, aki fiatalon a testsúlyának háromszorosát tudta felemelni. A világbajnokságon hasonló ellenfeleim lesznek, úgyhogy nincsenek vérmes reményeim, a tisztes helytállás a célom. Nekem már az hatalmas siker, hogy egy levegőt szívhatok ezekkel a kiváló sportemberekkel. Én a kvalifikációs súlyminimummal neveztem, összetettben 159 kilóval, ami 66 kiló szakításban és 93 lökésben, a korosztályom és a súlycsoportom első hat helyezettje viszont 200 feletti súllyal indul

– mondta Krassói Tibor, a pécsi hőerőmű munkairányítója, akinek népes család szurkol majd, hiszen négy gyermeke és hét unokája van.

Augusztus 20-án mi is szurkolni fogunk!

Kőkemény edzések nélkül nincsenek jó eredmények
A 2018-as budapesti masters Európa-bajnokság hatalmas élmény volt Krassói Tibor számára