Amiről minden gyerek álmodik: Kátai-Urbán Marcell a korosztályos magyar válogatottba is beverekedte magát
Címlap Sport Drávaszabolcs...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy baranyai kis faluból, a mindössze hétszáz lakossal rendelkező Drávaszabolcsról jutott el egészen a Ferencvárosig egy tehetséges ifjú futballkapus, Kátai-Urbán Marcell, aki ma már rendszeresen az U16-os csapat kezdő tizenegyében szerepel. Az utóbbi időben olyan nemzetközi tornákon vehetett részt, amelyeken például a Barcelona, a Salzburg, a Juventus, a Manchester City, vagy éppen a Monaco korosztályos együttese is ott volt.

Néhány évvel ezelőtt biztosan nem gondolta volna, hogy most arról beszélgetünk, hogy érzi magát a Ferencvárosnál, és milyen céljai vannak. Kátai-Urbán Marcell belekóstolt a dzsúdóba, majd miután az nem különösebben ízlett neki, focizni kezdett Siklóson. Kiderült, hogy nem ügyetlen, amikor pedig egyszer bekerült a kapuba, hamar bizonyította, hogy van érzéke a védéshez. Innentől kezdve sínre kerültek a dolgai.

– Siklóson Zelefai Tamás volt az edzője, sokat köszönhet neki – mesélte az édesapa, Kátai-Urbán Csaba. – Aztán egy beremendi Bozsik-tornán felfigyelt rá Tóth János, aki jelezte a PMFC-nek, hogy ráakadt egy tehetséges kapusra. Tízévesen a pécsi klubhoz került, ahol rengeteget fejlődött. Ha nem Sólyom Csaba és Bogyay Zoltán az edzője, biztosan nem tart ott, ahol most van. Nem is volt egyszerű eljönni a PMFC-től, nagyon ragaszkodtak hozzá, de 2020-ban úgy éreztük, a Fradinál jobb körülmények között dolgozhat tovább. Nem kevés álmatlan éjszakát okozott nekünk ez a döntés, de megérte: most sem csinálnánk másképp!

Az általános iskola nyolcadik osztályát már ott kezdte Marcell a Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnáziumban. Hamar kiderült, a kis baranyai faluból származó gyerektől nem is áll olyan távol a fővárosi élet, gyorsan megszokta a budapesti légkört.

– Bevallom őszintén, nagyon szeretek ott lenni, abszolút nem volt nehéz megszokni – fogalmazott Marcell, akinek most már Drávaszabolcs csendje, békéje a furcsa. – Önállóságra tanított az, hogy el kellett költöznöm a szüleimtől.

Szerencsére a Fradinál is bizonyította a tehetségét, különben nem lenne most az U16-os csapat első számú kapusa, emellett nem szerepelt volna többször is a korosztályos válogatottban. Sokat köszönhet a zöld-fehérek szakembereinek, Máté Roland vezetőedzőnek, továbbá Angyal Tamás, Kovács Attila és Házi László kapusedzőknek, akik felkarolták, és mindenben segítették. Mondjuk a legjobb helyre került, hiszen a szíve is ide húzta.

„Mehettem volna az MTK-hoz is, de nekem a Fradi a kedvencem. A magyar csapatok közül mindig a zöld-fehéreknek szurkoltam!”

Most már nem csak szurkol nekik, hanem tennie is kell azért, hogy sikeres legyen a Ferencváros – legalábbis az U16-os csapat. Jól megy Marcellnek, folyamatosan fejlődik, s olyan élményekkel lett gazdagabb az utóbbi egy-két évben, amilyenekről nemrég még csak álmodozhatott.

– Rendszeresen járunk rangos nemzetközi tornákra külföldre. Ausztriában például olyan kupán szerepeltünk, amelyen ott volt a Barcelona, a Salzburg és a Juventus is, a horvátországi Isztria-kupán többek között a Monaco, a Manchester City és a Rangers is a mezőny tagja volt, és jártunk Olaszországban is, ahol mi végeztünk az első helyen!

S hogy milyen céljai, álmai vannak egy olyan 15 évesnek, aki ott van a Fradi nagycsapatának közelében, s aki a horvátországi tornán olyan meccseken védhetett, amelyeken több volt a külföldi játékosmegfigyelő, mint a szurkoló?

– A következő lépés az lenne, ha bekerülnék a Fradi második csapatába, amely jelenleg az NB III. Közép csoportjában szerepel. Szeretnék felnőtt szinten is a zöld-fehéreknél futballozni, jó lenne, ha a későbbiekben profi szerződést kapnék a Ferencvárosnál. Ez minden álmom! – mondta Marcell.

Halkan jegyezzük meg, egy másik baranyai srácnak ez sikerült: Sellyéről indult és Dibusz Dénesnek hívják. Természetesen ismerik egymást, ugyanakkor beszélnie még nem sikerült a felnőtt válogatott kapusával – ennek is biztosan eljön majd az ideje.

Hozzátesszük, Kátai-Urbán korosztályában több jó játékosa is volt a PMFC-nek, Pálfalvi Roland az ETO, Pál Barna a Puskás Akadémia, Juhász Péter a Vasas játékosa. Már „csak” azt kellene elérni, hogy ezek az ügyes srácok ne menjenek el Pécsről, hanem maradjanak itt egészen addig, amíg felnőtt szinten nem futballoznak!

Ki tudja, hova vezet még az útja a kis baranyai faluból, Drávaszabolcsról induló tehetséges futballkapusnak?!