A jó felépítésű pécsi csatárral, Jelena Richárddal bizony nehéz dolguk van az ellenfél védőinek
Címlap Sport Egy pécsi fut...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már csak hat forduló van hátra a playoffból a román labdarúgó másodosztályban, és a gyönyörű magyar kisváros, Csíkszereda futballcsapata jelenleg feljutást érő pozícióban van. A 120 éves klub először kerülhetne az élvonalba, vagyis nyugodtan beszélhetnénk csíki csodáról. A menetelésben nagy szerepe van a pécsi csatárnak, Jelena Richárdnak – persze örülünk az ottani sikernek, de azt sem bánnánk, ha a PMFC-t segítené a góljaival!

A közel negyvenezres kisváros, Hargita megye székhelye, Csíkszereda alapból hokilázban ég, de most elkapta a futballőrület is! Persze, hogy a magyarok szeretnek egy olyan csapatnak szurkolni, ahol zömmel magyarok játszanak, a vezetőedző pedig Ilyés Róbert – nem mellesleg nagyon megy a szekér ebben a szezonban.

– Már csak hat forduló van hátra a playoffból, jelenleg a negyedik helyen állunk – mesélte a délelőtti edzés után a Pécs Aktuálnak a csíkszeredaiak csatára, Jelena Richárd. – Az első kettő jut fel, s miután a második és harmadik helyen álló csapatnak nincs licensze az élvonalhoz, nekünk viszont van, a mostani állás szerint mi kerülnénk az első osztályba.

Ami bizony óriási szó lenne Csíkszeredán. Történelmi tettről beszélhetnénk, hiszen az 1904-ben alapított klub még sosem járt a román élvonalban, a 120 éves jubileumot méltóképpen ünnepelnék meg egy emlékezetes feljutással. Amiben nagy szerepe lenne a gólgyáros Jelenának, akit természetesen nagyon szeretnek a helyiek, elvégre már a harmadik szezonját tölti náluk.

– Az emberek nagyon magukénak érzik ezt a csapatot, nyilván azért is, mert tele van magyarokkal, az edző, Ilyés Róbert is székely. Amióta itt vagyok, nagyon jól érzem magam, remek közösségbe kerültem, szeretnek, nem mellesleg jó az infrastruktúra, új stadionunk van, szóval nincs mire panaszkodnom.

Azért arra kíváncsiak voltunk, hogy anyagi szempontok alapján nem lenne-e előnyösebb számára Magyarországon futballozni. Elvégre mindig dicsérik a hazai futballban kiosztott fizetéseket…

– Nyilván a román másodosztályban nincsenek akkora fizetések, mint a magyar élvonalban, de szerintem a magyar NB II. első négy-öt csapata közé beférnénk. Hozzáteszem, véleményem szerint egyébként itt több pénz van a második vonalban, mint otthon.

Bár Jelenát nagyon szeretik a helyi szurkolók (hozzáteszi: mindig a csapat van előtérben, nem az egyének, de azért a góljai megteszik a hatásukat), az otthont mégiscsak Magyarország és Pécs jelenti. Tősgyökeres pécsi srácról beszélünk, aki itt kezdett futballozni, szinte megjárta az összes klubot, amit csak lehetett: PVSK, Góliát, Kozármisleny, aztán volt az MTK-nál, a PMFC-nél, a Honvédban, Pakson, Csákváron, a ZTE-ben, Mosonmagyaróváron, Kisvárdán… Győzi felsorolni az ember. A pécsi szurkolók nyilván egyvalamit sajnálnak, ha van egy ilyen gólerős fiatalember, miért nem a PMFC-t erősíti, miért nem itt rugdossa a gólokat?! Nem kis szükség lenne rá!

– Ha nincs éppen akkor meccsünk, akkor mindig megnézem a PMFC aktuális bajnokiját Youtube-on – árulta el Jelena. – Szurkolok a fiúknak, nehogy baj legyen: a város legalább a másodosztályt megérdemli! Az utóbbi két-három évben egyébként félévente szóba került, hogy visszamenjek Pécsre, korábban is voltak ilyen megkeresések, de valahogy sosem jött össze. De egyszer azért csak össze fog, mert mindig az volt a vágyam, hogy a szülővárosom felnőtt csapatában játsszak, ott, ahol nevelkedtem, felnőttem. Ez mindig más, mint a többi klub, a többi város. Meglátjuk, lesz-e erre egyszer esély.

Idő még van jócskán, hiszen Jelena még mindig csak 26 éves. Nem mellesleg továbbra is fejlődik, igyekszik jobb és jobb lenni – ebben a törekvésében pedig nem csak a csíkszeredaiak segítik.

– Édesapám, aki futballedző, mind a mai napig rendszeresen beszél velem, ellát tanácsokkal. Nagy szerepe van abban, hogy itt tartok most, ahol! Szerintem több ilyen edzőre lenne szüksége az otthoni fociközegnek, mint ő. Karakán ember.

Aki méltán lehet büszke a fiára. Bízunk benne, hogy néhány hét múlva Csíkszeredán fociünnep lesz Jelena Richárddal, vagyis a csapat feljut az élvonalba.

„Nagyon jó esélyünk van rá, szerintem megcsináljuk. Hat meccs van vissza, mindent belerakunk, mert nagyon akarjuk ezt a sikert!” – fogalmazott Jelena Ricsi.

Szurkolunk Pécsről is!

A helyi szurkolók nagyon szeretik a csapatot, mindenki abban bízik, hogy a következő szezonban már az élvonalban szerepelnek