Címlap Sport Elmarad, elma...

Elmarad, elmarad, elmarad – „játszik” a vírus a sportban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi, baranyai csapatokat, sportolókat is utolérte a koronavírus-járvány, kit direkt módon, kit közvetve. Érintettek a PVSK-Mecsek Füszért férfi vízipólósai, a Sport36-Komló kézisei és a PEAC-Pécs női kosarasai is.

Négyből három – ez a mérlege a PEAC-Pécs női kosárlabdacsapatának. Sajnos a számok nem azt jelzik, hogy hány meccsből hányat nyert meg Csirke Ferenc együttese, hanem hogy a tervezett felkészülési mérkőzések közül hány maradt el. Legutóbb a Szekszárddal találkoztak volna a pécsi lányok, de végül ez is ment a levesbe.

– A szekszárdiak két nappal korábban a TF-fel játszottak edzőmeccset, ahol az egyik játékos pozitív tesztet produkált. Az utolsó pillanatig kivártunk, végül úgy döntöttünk a Szekszárddal egyetértve, hogy nem lépünk pályára – mondta a Pécs Aktuálnak Kond Árpád, a PEAC-Pécs ügyvezetője, hozzátéve, hogy csapatukban szerencsére nem jelent meg a vírus.

Ez örömteli, ha ugyanis megjelenik, az komoly következményeket von maga után. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége honlapján ugyanis megjelent az Országos Sportegészségügyi Intézet állásfoglalása, miszerint pozitív tesztet produkáló, de tünetmentes játékos esetében 2–4 hétig javasolják a fizikai kíméletet, aki pedig pozitív és tüneteket is produkál, annak 6 hét pihenőt írnak elő. A sportorvosi-versenyzési engedélyt pozitív teszteredmény esetén automatikusan felfüggesztik, a terápiás-karantén-biztonsági időszak lejárta után újra kell indítani az engedély megszerzését a sportorvosnál.

Magyarul: azokra a játékosokra, akik elkapják a koronavírust, 2–6 hétig nem számíthat a munkaadójuk. Ha ez a bajnokság alatt történik, mindez jelentős lépéshátrányba hozhatja az érintett csapatot.

Ebben a cipőben jár most a Sport36-Komló férfi kézilabdacsapata. A kék-fehérek szombaton a Tatabányát fogadták volna, ám a bajnoki elmaradt, mert kiderült, hogy Kilvinger Bálint együttesében öt játékos is pozitív tesztet produkált.

– Nagyon csalódottak vagyunk, mert kínosan igyekeztünk betartani minden előírást, el akartuk kerülni azt, hogy megfertőződjünk – fogalmazott lapunknak Katzirz Dávid, a komlóiak klubmenedzsere. – Sajnos az egri csapat hozta magával a vírust: az egymás elleni meccsünkön fertőztek meg minket. Csütörtökön teszteltettük a játékosainkat, s kiderült, hogy öten is pozitívak. Ők karanténba kerültek, a többiek várnak a második negatív eredményükre. Ha azok lesznek, akkor jövő héten megkezdhetik az edzéseket. Azt viszont egyelőre nem tudjuk, hogy mikor pótolhatjuk a Tatabánya elleni bajnokit és hogy lejátsszuk-e a jövő vasárnap esedékes balatonfüredi meccset.

A héten kiderült, hogy az OB I-es pécsi vízipólósok sem úszták meg szárazon. Az egyik játékosuk pozitív eredményt produkált, így ő természetesen nem vehetett részt a szombati bajnokin, amit a PVSK-Mecsek Füszért ebben a helyzetben is le tudott játszani.

A koronavírus-járvány terjedése nem csak azért érinti érzékenyen a különböző sportágak csapatait, mert sorra veszítik el a játékosaikat – anyagilag is rendesen odacsap a kötelező tesztelés. A Magyar Labdarúgó Szövetség előírása alapján például minden NB I-es és NB II-es csapatnak az aktuális bajnokija vagy Magyar Kupa-meccse előtt rendelkeznie kell 72 óránál nem régebbi teszteredménnyel. Számoljunk csak! Ha csapatonként harminc főt (játékosok és szakmai stáb) teszteltetnek, ez egyetlen mérkőzés esetében mintegy egymilliós kiadást jelent (35 ezer forint egy teszt), amit jelen állás szerint a kluboknak kell állniuk. A tehetősebbeknek nyilván meg sem kottyan, azoknál azonban, ahol forintra ki volt számolva a költségvetés, bizony komoly fejfájást okoz ez a be nem kalkulált kiadás.