Fantasztikus éve volt a kiváló pécsi párosnak, Mazács Fanninak és Bali Dánielnek, hiszen világbajnokságot és Világjátékokat is nyertek
Címlap Sport „Év Sportolói...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az olimpiai programban nem szereplő sportágakat összefogó Nemzeti Versenysport Szövetség a Hilton Budapestben tartotta meg az „Év Sportolói” Díjátadó Gálaünnepségét. Az eseményen összesen 69 sportoló részesült elismerésben, köztük három pécsi is: az aerobikos Mazács Fanni és Bali Dániel, valamint a szumós Pap Arnold.

A hatvanegy tagszövetség ernyőszervezeteként működő NVESZ a 2022-es világversenyeken eredményes sportolóknak, a Világjátékokon, a világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon dobogós helyezetteknek adott át elismeréseket a budapesti gálán. Az „Év Sportolói” díjra az egyes sportszövetségek jelölték ki a legsikeresebb versenyzőket.

Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: tavaly kimagasló sikereket értek el a magyar versenyzők. A Világjátékokon túl a nem olimpiai sportágak hazai kiválóságai a világbajnokságokon 53, míg az Európa-bajnokságokon 108 aranyérmet szereztek.

Dr. Mészáros János, az NVESZ elnöke elmondta, a 2022-es évben a világ új életre kelt a pandémia után, és a magyar sportolók kimagasló eredményeket értek el.

– Versenyzőink a világ- és Európa-bajnokságokon fantasztikus eredményeket értek el, és ott volt a csúcseseményünk, a birminghami Világjátékok, ahol minden idők legsikeresebb magyar szereplését produkálták sportolóink. Nehéz lesz ezt felülmúlni – utalt az elnök a 27 megszerzett magyar éremre, Magyarország ugyanis várakozáson felül teljesítve 11 arannyal, 7 ezüsttel és 9 bronzzal zárt az Egyesült Államokban.

A gálán három pécsi sportoló is díjat kapott, egyikük Pap Arnold, a Pécsi Sumo Club versenyzője, edzője, elnöke.

– Nagyon örültem a jelölésnek, megtiszteltetés számomra, hogy nekem ítélték a 2022-es év legjobbjának járó díjat, hatalmas siker ez a pécsi szumó sportnak! – mondta Pap Arnold a Pécs Aktuálnak. – A jelölést a tavalyi Európa-bajnokságon nehézsúlyban elért ezüstérmemmel érdemeltem ki, ezzel a magyar csapatból nekem sikerült elérnem a legszebb eredményt a felnőtt korosztályban. A második helynek köszönhetően egyébként nehézsúlyban a második helyre léptem előre a European Federation of Sumo ranglistáján. Komoly siker továbbá, hogy kvalifikáltam magam az idei World Combat Games-re, ami a harcművészetek Világjátékának számít, a házigazda Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád lesz októberben.

A gálán díjazták a két kiváló pécsi aerobikost, a PSN Zrt. versenyzőit, Mazács Fannit és Bali Dánielt is, akik nem tudtak jelen lenni az eseményen, mert mindketten külföldön tartózkodnak.

– Igazán megtisztelő ez a díj számunkra, nagyon boldogok vagyunk! – fogalmazott lapunknak Mazács Fanni. – A 2022-es évet nehéz szavakba önteni, minden, amit szerettünk volna, valóra vált. Júniusban világbajnokok lettünk trióban és vegyes párosban, valamint ezüstérmesek a csapattal. Ez volt mindegyikünk pályafutásának legeredményesebb világbajnoksága. Júliusban pedig következett az év legfontosabb versenye, a Világjátékok, amelyen csapatban, illetve vegyes párosban is ezüstérmet szereztünk, a trióval pedig megnyertük a versenyt!

A pécsi díjazottak
Magyar Torna Szövetség:
Mazács Fanni, Bali Dániel
Magyar Sumo Szakszövetség: Pap Arnold

A Portugáliában megrendezett világbajnokságon aranyérmes lett a Bali–Mazács vegyes páros
A pécsi szumóst, Pap Arnoldot is díjazták a Nemzeti Versenysport Szövetség gáláján
A tavalyi Európa-bajnokságon óriási sikert ért el Pap Arnold, hiszen a dobogó második fokára állhatott