Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az 1990-es években a pécsiekből álló Enemy Squad tarolt a világban – igencsak büszkék voltunk rájuk! A formáció tagjai azóta sem szakadtak el a manapság már inkább breakingnek nevezett tánctól, az egyéni világbajnok címmel is büszkélkedő Filkóházi Zoltán például a PSN Zrt./Sportiskola szakosztályának vezetőedzője, a fiatalok tőle leshetik el a mesterfogásokat.

A breaktáncosok között pécsi résztvevője is volt a közelmúltban Franciaországban megrendezett Gymnasiadénak, a középiskolás sportolók világjátékának, amelyen 69 ország közel 3700 versenyzője vett részt 20 sportágban. A PSN Zrt. színeit képviselő Miskolczi Noel egyéniben a 13. helyen végzett, Karvaly Mírával karöltve pedig vegyes párosban 8. lett.

Abszolút nem lehet csodálkozni azon, hogy a legjobbak között pécsi fiatalemberrel is találkozunk, hiszen az immár olimpiai sportággá avanzsáló breaking nagy hagyományokkal rendelkezik városunkban. A ’90-es években sokan lesték tátott szájjal, hogy mire képes az Enemy Squad, ez a pécsi csapat, amelynek tagjai a mai napig nem szakadtak el ettől a műfajtól.

– Az 1980-as évek közepén kezdtük, aztán 1990-ben megalakult az Enemy Squad, amellyel hat éven keresztül folyamatosan a dobogón végeztünk a világbajnokságon, háromszor voltunk másodikak és harmadikak – mesélte a Pécs Aktuálnak Filkóházi Zoltán. – Az egyéni siker sem maradt el, 1993-ban világbajnoki címet szereztem. A versenyszféra után 1996-ban váltottunk, és teljesen áttértünk a szórakoztatóiparba, a showbiznisz világába.

Nem ma volt. Azóta ugyan sok idő eltelt, ám Filkóházi még mindig benne van a breaktánc kellős közepében: 51 évesen is nyomja, nemsokára például Németországban vesz részt egy versenyen, emellett pedig a PSN Zrt. szakosztályában oktatja a fiatalokat a sportág mesterfogásaira.

– Én a mai napig ennek élek. Mindent megteszek azért, hogy maximálisan hiteles legyek a tükör és a tanítványok előtt. Annak idején nem nagyon hittük volna, legfeljebb titkon reméltük, hogy a szeretett sportágunk egyszer majd olyan szintre kerül, ahol most van: a breaktánc olimpiai sportág lett, aminek nagyon sokat köszönhetünk, megnőtt az érdeklődés iránta. Mondjuk Pécsett mindig is megvolt az utánpótlás, a Bodyrock Pécsi Breakegyesületben hat-hétéves kortól várjuk a gyerekeket, akik aztán egy idő után átkerülhetnek hozzánk a Sportiskola szakosztályába – mondta „Fili”, aki a PSN-nél Nagy Zsolttal és Bán Viktorral egyengeti a tehetséges fiatalok útját, mint például Miskolczi Noelét. – Noel nagyon jól helytállt a Gymnasiadén, abszolút pozitívan értékelem az eredményét. Van benne kurázsi, az biztos! Ennek a versenynek, no meg annak köszönhetően, hogy a breaktánc olimpiai sportág lett, érezhetően emelkedett a műfaj iránti elhivatottsága, a szorgalma!

Így tovább, pécsi breakesek!

Együtt a csapat a tengernél