Címlap Sport Ficánkát ma b...

Ficánkát ma betették a Pécsi-tóba – szép darab, hosszú is, súlyos is

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A neve alapján akár egy tekintélyes ponty is lehetne, mondjuk a merenyei Púpos mozgékonyabb tesója. De nem halról van szó: egy jókora daru kellett ahhoz, hogy vízre tegyék a Pécsi-tavon a Ficánka nevű vitorlást, amely nyolc méteres és mintegy másfél tonnás.

Az, hogy minek köszönhető Ficánka megjelenése a Pécsi-tavon, szomorú történet. A tulajdonos, a pécsi Imhof Ottó ugyanis elhunyt, özvegye pedig úgy döntött, felajánlja a gyönyörű hajó használatát az Orfűi Vitorlás Egyesületnek (OVE).

Három hete érkezett meg Orfűre a Balatonról, majd most egy jókora daru segítségével vízre is bocsájtották.

Az egyesület elnöke, Bodnár Imre lapunknak elmondta, a hajó több célt is szolgál majd. Egyrészt a gyerekek és a felnőttek képzésében lesz fontos szerepe, másrészt a Ficánka megfelelő a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott kishajóvezetői engedély gyakorlati vizsgájához.

Hamar menetkész állapotba hozták

Hasonló méretű hajó egyébként nincs a Pécsi-tavon, és ritkán is fordult meg itt ekkora vízi jármű. A méretei impozánsak (persze tényleg csak orfűi szemmel – a Balatonon azért nem számít ő nagyfiúnak): 8 méter hosszú, 2,5 méter széles, és mintegy másfél tonnás. A Ficánka az első, Tönkő Gábor műhelyében készült újfajta 25-ös T-jolle, vagyis túrajolle.

Az Orfűi Vitorlás Egyesületnél idén több mint százötven gyereket és hetven felnőttet oktattak a vitorlázás fortélyaira, nem csoda, hogy folyamatosan bővíteni kell az eszközparkot. A klub jelenleg három Bahiával, négy Laserrel, tizenkét Optimisttel, egy Pillével és egy Laser Buggal, valamint négy motorcsónakkal rendelkezik, ehhez jött most használatra Ficánka, továbbá a Magyar Vitorlás Szövetség pályázatán várhatóan elnyernek egy 29er hajót.

Az egyesületnél az utóbbi időben nagyon sok olyan fejlesztés valósult meg, illetve van tervben, amelyeknek köszönhetően sokkal kellemesebb, kulturáltabb környezetben lehet hódolni ennek a szenvedélynek. Többek között megújult a klubház, új irodát alakítottak ki, a szörfös ház emeleti részén egy tizenkét fős szálláshelyet hoztak létre, nemsokára pedig kezdődik hat darab pihenőház megépítése. A kikötő is nagyszabású rekonstrukción megy keresztül, ami a lengősólya létesítésével indult, és a modellvitorlás stég felújításával folytatódott, továbbá a szörfösök stégje is új arculatot kapott.

Ficánka szépen odasimult a mólóhoz