A magyar válogatott két kiválósága, a két barátnő egy csapat sikeréért küzd: Kiss Virág mindenben számíthat majd Studer Ágnesre a Mersinnél
Címlap Sport Fókuszban a p...
Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Folyamatosan jönnek a jó hírek a külföldön játszó pécsi kosarashölgyekről: a nyáron a Mersinhez igazolt Kiss Virág a legutóbbi felkészülési meccsen 30 pontot szórt, Juhász Dorka pedig rekordot döntött a WNBA-ben. Virág a Pécs Aktuálnak elárulta, nagyon jól érzi magát a török nagyváros Euroliga-ezüstérmes klubjában, ahol mindenük megvan, amire csak szükségük lehet.

A pécsi szurkolók egyik szeme sírt, a másik nevetett, amikor kiderült, hogy kedvenc csapatuk legértékesebb játékosa, a válogatott centere, Kiss Virág külföldre szerződik. Sajnálták, hiszen nagy értéket veszített ezzel az NKA Universitas PEAC, ugyanakkor annak mindenki örült, hogy nagyon jó helyre került: az Euroliga-ezüstérmes török klub, a Mersin szerződtette, vagyis bivalyerős együtteshez írt alá. Virág azóta már letette a névjegyét új csapatánál, és ott folytatta, ahol az Európa-bajnokságon abbahagyta – gyártja a pontokat! A legutóbbi felkészülési meccsen, a Kayseri ellen például 30-at dobott, ami kétségkívül extra teljesítmény.

Azt gondolom, hogy három hét elteltével már nem olyan korai kijelenteni, hogy ez a váltás jó döntés volt! Természetesen itt is lesznek majd hullámvölgyek, hiszen mindenhol vannak, de bízom benne, hogy ettől is csak jobb sportoló, és ami talán még fontosabb, jobb ember leszek!

– fogalmazott Virág a Pécs Aktuálnak.

A pécsi kedvenc nagyon jól érzi magát a török klubnál, az első naptól fogva mindenki barátságos és segítőkész. Egy rossz szava sem lehet arra, amit a helyiektől kap, ami körülveszi – nem túlzás kimondani, hogy mindene megvan, amire szüksége van.

„Van egy csarnokunk, ahol a mérkőzéseinket fogjuk játszani, és van egy minden igényt kielégítő edzőközpont konditeremmel, étteremmel, edzőpályával, jégkádakkal, szaunával, minden kellékkel fel van szerelve, ami a rehabilitációhoz szükséges. Konkrétan tényleg hihetetlen az egész, amit ott felépítettek! Ha nem a Rátgéber Akadémiáról érkeztem volna, akkor azt mondanám, soha nem láttam ehhez foghatót, hiszen Pécsett is tényleg megvolt mindenünk, ami ahhoz szükséges, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból.”

Nagy könnyebbséget jelent Virág számára, hogy a törökök vele egyidőben szerződtették barátnőjét, a válogatott irányítóját, Studer Ágnest is, így a következő idényben két magyar lány erősíti a Mersint. „Úgy gondolom, ez még jobbá tesz mindent! Sokat jelent mindkettőnknek, hogy bármikor ott van a másik, mindenben segíteni tudunk egymásnak. Az első napokban azért volt bennünk egy egészséges izgalom, de ahogy elkezdtük a kemény munkát, ez hamar elillant.”

A Mersin igazi nemzetközi csapat, jelenleg öt légiósa van, de még érkezik két külföldi. Virág szerint nagyon jó csapatuk lesz mind a pályán, mind azon kívül. Az előző szezonhoz hasonlóan most is nagy célokat tűzött ki a klub, annak ellenére is, hogy majdnem az egész keret teljesen új.

S hogy milyen helyre csöppent Virág a csodás Pécs után? Nos, sajnálni biztosan nem kell, Mersin ugyanis egy gyönyörű nagyváros közel 1 millió lakossal, a Földközi-tenger egyik legforgalmasabb kikötője, jelentős gazdasági központ.

A város mindkettőnknek elnyerte a tetszését, természetesen vannak szép és kevésbé szép részei is, de ez nyilván hozzátartozik ehhez. Teljesen más kultúrába csöppentünk bele, amit azért még szoknunk kell, itt mondjuk leginkább az emberek autóvezetési technikáját emelném ki. Nem sok szabály van az utakon… De a viccet félretéve: szeretjük ezt a közeget! Vannak nagyon jó éttermek, gyönyörű részek a tengerparton, ahol majd ki lehet ülni egy kávéra, vagy sétálhatunk egy nagyot, ha a hőmérséklet is lehetővé teszi. A nappalok nagyon forrók, késő este pedig nem hűl le annyira a levegő, és a páratartalom is elég magas. Természetesen ha szabadnapunk van, akkor igyekszünk felfedezni a környéket, ki fogjuk próbálni a különböző éttermeket

– mondta Virág.

Mi pedig sok sikert kívánunk a török kalandhoz!

Egy másik pécsi kiválóság, Juhász Dorka a tengerentúlon, az észak-amerikai női profi kosárlabdaligában, a WNBA-ben hívja fel szinte nap mint nap magára a figyelmet, s öregbíti a pécsi kosárlabdázás hírnevét. A Dallas elleni, idegenben 90-81-re megnyert bajnokin például WNBA-rekordot döntött: ő az első játékos a bajnokság történetében, aki kevesebb, mint 15 játékperc alatt adott 7 gólpasszt, megkaparintott 5 lepattanót, volt 3 szerzett labdája. Amikor Dorka a pályán volt, neki volt a legjobb mutatója (+20) csapatában, a Minnesota Lynxben. Hogy mindezt a tengerentúlon számon tartják, és van ilyen rekord, azon ne csodálkozzunk, mert ott mindent figyelnek, mindent árgus szemekkel néznek. Dorka miatt ennek most kifejezetten örülünk is!

Juhász Dorka nem csak megállja a helyét a WNBA-ben, gyorsan csapata egyik húzóembere lett (Fotó: Minnesota Lynx)