Címlap Sport Gyász: elhuny...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ötvenegy esztendős korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász.

A gyűrű egykori kiválósága koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt került csaknem két hónapja kórházba. Halálának hírét a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság jelentette be hétfőn. Az olimpiai bajnok tornász nemcsak sportolóként ért el kimagasló eredményeket, hanem kiváló férj és nagyon jó édesapa is volt – közölte a szövetség.

A volt sportolóról december 7-én derült ki, hogy kórházba és lélegeztetőgépre került, mert koronavírusos lett. Megbetegedése lőett pár nappal kapott Janssen-vakcinát, de már nem volt idő arra, hogy kialakuljon a védettsége. Előbb Sopronban, majd Budapesten kezelték. Több mint egy hónapon át volt lélegeztetőgépen, szervezete végül hétfőn feladta a küzdelmet.

Csollány Szilveszter 1998-ban Szentpéterváron Európa-bajnok, 2000-ben Sydneyben olimpiai aranyérmes, 2002-ben Debrecenben pedig világbajnok lett gyűrűn. Egy olimpiai arany- és ezüst-, egy világbajnoki arany- és öt ezüst-, illetve egy Európa-bajnoki arany-, egy ezüst- és négy bronzérem után vonult vissza.

Csollány Szilvesztert hétszer választották meg az év magyar tornászának, kétszer az év sportolójának (2000, 2002), érdemei elismeréseként 1996-ban magyar köztársasági arany érdemkeresztet, négy évre rá az érdemrend tisztikeresztjét kapta meg, 2009-ben pedig beválasztották a magyar tornasport halhatatlanjai közé.

(Fotó: Illyés Tibor/MTI)