Gyurkovics Ferenc kiválóan versenyzett a tatabányai ob-n, 43 évesen országos csúcsot döntött szakításban (Fotó: Földi Imre)
Címlap Sport Gyurkovics el...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A fiataloknak már rég le kellett volna taszítaniuk a trónról – ha képesek lennének rá. De a pécsi súlyemelő, Gyurkovics Ferenc most, 43 évesen is súlycsoportja legjobbja az országban, amit a tatabányai ob-n is bizonyított azzal, hogy szakításban megjavította az országos rekordot.

Az egyik szemük sír, a másik nevet a súlyemelés hazai rajongóinak a tatabányai országos bajnokság eredményei láttán. Egyrészt mindenki nagyon örül annak, hogy az „öregek” még most is kiváló formában vannak, másrészt mindenki félve néz körül, mondván, hol vannak a fiatalok, a feltörekvő tehetségek!

Az ob egyik nagy durranása kétségtelenül egy pécsi súlyemelő, Gyurkovics Ferenc nevéhez fűződik, akiről óhatatlanul egy régi Stallone-film, a Túl a csúcson jutott az eszembe. Holott nem feltétlenül passzol a cím, hiszen még mindig a csúcson van: a 109 kg-osok mezőnyében úgy végzett az első helyen, hogy szakításban 162 kilóval megjavította az országos rekordot (161-gyel ő volt a csúcstartó), s ha lökésben megcsinálja a 195-öt, akkor a második fogásnemben és összetettben is a Pécsi Súlyemelő Egyesület versenyzője, egyben elnöke lenne az országos rekorder. Így, hogy kifogott rajta az irdatlan súly, „csak” a tizenötödik (!) magyar bajnoki címének örülhetett Ferenczi József tanítványa (162 és 185 kg – 347 kg-os összteljesítmény).

– Ebben a korban már azt szokták mondani, aki ugyanazt emeli, mint tavaly, az már fejlődött – mondta a Pécs Aktuálnak mosolyogva Gyurkovics. – Normál esetben nekem már nyilván az első háromba sem szabadna beférnem, hiszen jönniük kellene a fiataloknak. S hogy miért csinálom még mindig? Egészen egyszerű: mert élvezem az edzéseket, a versenyeket! Amíg minőségi eredményekre vagyok képes, biztosan nem hagyom abba. Ráadásul most már kicsit kísérletezgetek is magamon, próbálgatom, mit hogyan lenne érdemes csinálni. Elárulom, mennyiségben manapság fele annyit edzek, mint korábban, a teljesítményem mégis öt százalékon belül maradt.

Nyilván rengeteget jelent, hogy az évek során több tonnányi tapasztalatot, tudást halmozott fel a nemrég szövetségi kapitányként is dolgozó Gyurkovics. Nem mellesleg rendkívül sokat segít neki, hogy több mint két éve a Nemzeti Kézilabda Akadémia edzésmódszertani szakértőjeként dolgozik.

– Elképesztő jó munkát végzünk a különböző sporttudományos területek szakértőivel, erőnléti edzőkkel, humánkineziológusokkal, gyógytornászokkal. Úgyhogy a súlyemeléssel kapcsolatos filozófiám úgy negyven százalékban megváltozott, a mostani ismereteim birtokában jelentősen másképp dolgoznék, mint annak idején.

Gyurkovics egyébként tényleg nagyon bírja a strapát, ugyanis elárulta, az országos bajnokság előtt egy nappal Eszéken is versenyzett, ahol a helyi klubot segítette hozzá egy országos bajnoki csapatbronzhoz! Azt pedig, hogy öreg ember nem vén ember, mi sem bizonyította jobban, mint hogy Gyurkovics mellett a 37 életévével szintén veteránnak számító Nagy Péter (+109 kg) is elsétált a tatabányai ob-n a huszadik aranyérméig.