Címlap Sport Hargitai Jáno...

Hargitai János továbbra is üti a vasat pécsi stadionügyben

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A miniszterelnök úr megkapta a kért konkrétumokat, ami megalapozhatja a kormánydöntést, fogalmazott a Pécs Aktuálnak dr. Hargitai János országgyűlési képviselő a tervezett pécsi futballstadion kapcsán. A 8000 fős létesítmény helyszíne még nem eldöntött, de tökéletesen passzolna a Bolgárkertben a Dárdai Akadémiához…

Nemrég a közösségi oldalán posztolt egy képet dr. Hargitai János baranyai KDNP-s országgyűlési képviselő. A fotón egy Orbán Viktornak címzett boríték látható, valamint a Pécsre megálmodott futballstadion előtanulmánya és vázlatterve.

– Amikor a közelmúltban arra kértük a miniszterelnök urat, hogy támogassa a pécsi stadionépítés ügyét, azt a választ kaptuk, hogy az infrastrukturális fejlesztés tervét nem csak megérti, örömmel támogatja is. Ugyanakkor arra kért minket, hogy a részletes sportfejlesztési terveket minél hamarabb küldjük el neki – fogalmazott a Pécs Aktuálnak dr. Hargitai János.

Újabb lépés a cél felé haladva – a miniszterelnök megkapta a kért dokumentumokat

Nos, a tervek immár Orbán Viktor asztalán vannak. Egy előtanulmány és vázlatterv, továbbá egy költségbecslés is elkészült, vagyis, ahogy Hargitai a posztjának címében megfogalmazza, újabb lépést tettek a cél felé haladva. Ennek köszönhetően most abban bízik a baranyai politikus, hogy mihamarabb megszületik az a kormányhatározat, amely elengedhetetlen a beruházás megkezdéséhez.

Az már korábban kiderült, hogy emberi léptékű, kihasználható stadiont álmodtak Pécsre, 8000 férőhelyes lenne a létesítmény. Nem kérdés, a baranyai megyeszékhelyen lenne igény ekkora stadionra, biztosan nem egyszer lenne telt ház – ehhez persze a pályán is kell még tenni egy lépést előre, vagyis fel kell jutni az élvonalba.

S hogy mennyibe kerülne a pécsi stadion? Erre pontos összeget még senki sem tud mondani, ezért csak megsaccolni tudjuk azon építkezések alapján, amelyek jelenleg zajlanak, illetve nemsokára kezdődnek. A Honvéd arénája 9500 férőhelyes lesz, s lassan a végéhez közeledik a kivitelezés – a költségek 20 milliárd forint körül állnak majd meg. A Nyíregyházára szánt 8150 férőhelyes stadionnal kapcsolatban korábban a Magyar Közlönyben 10,3 milliárdos állami támogatás jelent meg, de ennél biztosan többe kerül majd a létesítmény. Mindebből tehát azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a pécsi aréna is hasonló léptékű beruházás lehet, s várhatóan 15–20 milliárd forint közötti összeget emészt fel.

Arról egyelőre nem született döntés, hogy hova kerüljön az aréna. Két helyszín lehet alkalmas egy ekkora sportlétesítmény esetében: az egyik a nyugati városrész, az úgynevezett Bolgárkert, a másik a Rátgéber Kosárlabda Akadémia mögötti terület (Füzes dűlő). Fontos szempont lehet a döntés meghozatalakor, hogy ha előbbi területen valósul meg a beruházás, akkor egy igazi futballközpont alakulna ki, ott dobogna a pécsi foci szíve: az Id. Dárdai Pál Labdarúgó Utánpótlás Akadémia szomszédságában ott lenne a felnőtt csapat otthona egy gyönyörű stadion képében!

Szép vízió, reméljük, nemsokára valósággá válik!