Hejková az élen, Rátgéber a legjobbak között!

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szlovák tréner és Rátgéber óriási csatákat vívott egymással a magyar mezőnyben, a kiváló Hejkovának egyetlen párharcban sem termett babér! A FIBA rangsorában viszont le tudta győzni a pécsi sikeredzőt. 

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) munkatársai nemrég elkészítettek egy érdekes rangsort, amelyen a legeredményesebb női Euroliga Final Four-résztvevő edzők szerepelnek. Erről itt írtunk már bővebben:

A listát az a szlovák Natália Hejková vezeti, aki annak idején a Sopront is irányította: a kiváló szakember csapataival összesen tizenegy alkalommal verekedte be magát a legrangosabb európai sorozat négyes döntőjébe. Ötször játszhatott az aranyéremért, s mind az ötször elhódította a trófeát (kétszer a Rózsahegyet és a Szpartak Moszkvát, egyszer az USK Prahát repítette a csúcsra).

Összesen tizenegy alkalommal verekedte be magát a legrangosabb európai sorozat négyes döntőjébe!

A listán természetesen ott van a pécsi sikeredző, Rátgéber László is, aki csapataival összesen négyszer szerepelt Euroliga Final Fourban. A Szpartak Moszkvával 2009-ben megnyerte a sorozatot, a pécsi hölgykoszorúval pedig háromszor jutott a négybe, s ebből kétszer bronzérmes lett (Messina, Pécs).

Érdekesség egyébként, hogy

Hejková és Rátgéber óriási csatákat vívott egymással a magyar mezőnyben – a kiváló szlovák trénernek egyetlen párharcban sem termett babér!

Kétszer találkoztak bajnoki döntőben (2004/2005, 2005/2006), mindkétszer a pécsi csapat győzött a Sopron ellen (a 2002/2003-as idényben az elődöntőben múlta felül a Pécs a GYSEV-Orsit), a 2005/2006-os szezonban ráadásul a Magyar Kupa fináléjában is a MiZo-Pécs bizonyult jobbnak.

Röviden: Rátgéber–Hejková 4-0.

A FIBA rangsora:

  • 1. Natália Hejková (szlovák),
  • 2. Laurent Buffard (francia),
  • 3. Olaf Lange (német), …
  • 11. Rátgéber László

Rátgéber máig az első és egyetlen magyar, aki vezetőedzőként Euroligát nyert.

Előző sztori

“Annyi orvtámadás ért, hogy már én is úgy gondoltam, nem vagyok elég jó!”

Következő sztori

Szlovénia biztonságos, lehet menni nyaralni!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1