Címlap Sport Huszonöt mill...

Huszonöt milliót osztott szét a város sportra, de minek? Nem mindenki örült neki!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavaly év végén a Céltartalékok, Sportfeladatok ellátási keret terhére 25 millió forint támogatási összeg átutalásáról döntött a pécsi önkormányzat. Hogy miért és ki kapott, az alábbiakban mutatjuk. Akinek nem jutott, nem örült.

Az egyébként nem túl nagy decemberi tortából a legnagyobb szeletet a PVSK-Marketing Kft., vagyis a pécsi NB I-es férfi kosarasok, a PVSK-Veolia kapta. Kereken 10 millió ütötte a csapat markát, ezzel együtt a 2020-as évben összesen 17 milliót kapott az önkormányzattól.

Sok vagy kevés?

Ahhoz képest, amennyit más városokban kapnak a szintén élvonalbeli férfi kosaras klubok, ez aprópénz. Információink szerint az Oroszlány például 50 milliót kap évente, a Falco pedig három évre 960 milliót Szombathelytől. Azt se feledjük, hogy az utóbbi években felettébb sikeresek voltak a fiúk, folyamatosan a legjobb nyolcban vannak, nemrég pedig bronzérmesek is voltak.

Más kérdés, hogy amikor mások arra hivatkozva kosarat kapnak, hogy nincs pénz a kasszában, illik-e további tízessel kipántlikázni a PVSK-t?! Sokan álltak még sorba egy kis pluszért, de nem jutott nekik – a PEAC-Pécs női kosarasainak például meg kellett elégedniük az éves 7 millióval (Szekszárdon évente 40, Sopronban 80 milliót ér a városnak a helyi csapat), ami így most pont egy 10-essel kevesebb, mint a férfi csapat városi támogatása.

Sokaknak szúrt szemet az RM Service Kft-nek címzett kerek 5 millió is. A gazdasági társaság a Ranga Motorsportot takarja, amely tehát így jelentős városi forráshoz jutott. A Pécs Aktuál utánajárt: a Ranga-testvérek, László és Péter azért kapták ezt a pénzt, mert 20 éve, hogy híres autóversenyző édesapjuk, Ranga László elhunyt, s ennek kapcsán emlékévet tartanak majd különböző programokkal.

Kapott még pénzt a Pécsi Fordan Sportegyesület (2 millió), a PSN Zrt. vízilabda szakosztálya (4 millió), a Pécsi DOZSO SE (1 millió), a Pécsi Kajak-kenu Club (1 millió – a lestrapált négyes kajak helyett remek áron hozzájutnak egy modern hajóhoz), a PVSK (1,5 millió) és a PVSK atlétika szakosztály (500 ezer). Nem nehéz kiszámolni, összességében a PVSK járt a legjobban, hiszen ilyen-olyan-amolyan jogcímen 12 milliót söpört be.

A városi sporttámogatások tekintetében információink szerint azt az elvet igyekeznek érvényesíteni, hogy az úgynevezett taó-sportágak (labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, vízilabda, röplabda, jégkorong) ne kapjanak önkormányzati pénzeket, elvégre ők a TAO révén más forrásból gazdálkodnak. Egyet azonban nem szabad elfelejteni:

ezt a támogatási formát nem a profi sportra, hanem az utánpótlásra találták ki, vagyis egy profi kosárlabda-, kézilabda-, vízilabda-, vagy éppen focicsapat nem állhatja belőle játékosai béreit, nem versenyeztetheti őket.

Ezt más bevételekből kell megoldaniuk az érintetteknek, például szponzori pénzekből – és bizony városi támogatásból.

Kiemelt kép: PVSK-Veolia