Címlap Sport Jönnek az új ...

Jönnek az új Pásztory Dórik, Sors Tamások, Jakabos Zsuzsannák, Biczó Bencék

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon szép sikerekkel büszkélkedhet a pécsi úszósport az utóbbi egy-két évtizedben, az egyik legjobb, legeredményesebb vidéki műhely olimpikonokat, paralimpikonokat nevelt ki. A kiváló szakmai munkának köszönhetően a sikersorozat folytatódik, az utánpótlásban tehetséges gyerekek bontogatják szárnyaikat.

Három érmet szereztek a PSN Zrt. versenyzői a Debrecenben megrendezett országos hosszútávúszó bajnokságon: Hartmann Máté 1500 méteren ranglistavezető idővel lett első, 5000-en pedig második helyen zárt, Májlinger Bence 3000 méteren harmadik helyen csapott célba, míg Szabó Patrik 5000-en egyéni csúccsal lett ötödik. Az újdonsült országos bajnok útja nem volt egyszerű a csúcsig.

Három érmet úsztak össze: Májlinger Bence és Hartmann Máté

– Máté korábban Komlóról igazolt át hozzánk azzal a céllal, hogy szintet lépjen, és még komolyabban foglalkozzon a versenysporttal – mesélte a Pécs Aktuálnak Jancsik Árpád, a PSN Zrt. úszószakosztályának vezetője, a Jövő Bajnokai program koordinátora, dél-dunántúli régióvezető. – Nagyon tudatosan készül, minden edzésen száz százalékot nyújt. Érdekesség, hogy három éve még nem vittük el az ob-ra, amit kudarcként élt meg, miként azt is, hogy tavaly nem szerzett érmet, „csak” negyedik lett. A mostani országos bajnoki cím után viszont elmondta, hogy ezek a pofonok nem elbizonytalanították, hanem erősebbé tették, ráébresztették, hogy még többet kell dolgoznia!

A remek szakembereknek köszönhetően pedig nem csak sokat dolgozhatnak a tehetséges úszók, hanem minőségi is a munka, amit elvégeznek. Az utánpótlás országos bajnokságokon mindig akad egy-egy pécsi aranyérmes, dobogós versenyző, mint például Szabó Patrik vagy Pónya Botond.

– Mi Tolja bácsi (Petrov Anatolij – a szerk.) vonalát visszük tovább, vagyis türelmesek vagyunk, senkit sem siettetünk. A biztos alapok felépítése az elsődleges cél, s ha már ez megvan, utána jöhet a versenyeztetés. Ebből kiindulva szinte biztos, hogy már ott úszik a medencében a jövő pécsi országos bajnoka, csak éppen a stopper még a zsebben maradt.

A koronavírus-járvány miatt az olimpiát és a paralimpiát elhalasztották, jövőre rendezik majd meg a versenyeket Tokióban – pécsi résztvevőkkel. A paralimpikonoknál Konkoly Zsófiának már van kvótája, így neki biztosan szoríthatunk, Iván Bence esetében pedig nagyon úgy néz ki, hogy kerettag lesz. És persze ott van Tari Imre tanítványa, a 2016-os riói olimpia 200 pillangójának bronzérmese, Kenderesi Tamás, aki gőzerővel készül Tokióra. Pokoli nehéz dolga lesz, hogy ott legyen!

– Nincs könnyű dolga, mert ebben a számban több kiváló magyar úszó is van: például Cseh László, a világcsúcstartó Milák Kristóf, vagy éppen Biczó Bence. Milák helye biztos, a másik pozícióra hárman–négyen pályáznak. Klubunk tehetsége, a tizennyolc éves Jászó Ádám jövőre már a felnőtt mezőnyben bizonyíthat, s miután már most negyedik ötven háton és ötödik százon az összesített rangsorban, látszik, hogy nagyon közel van az élbolyhoz. Meglátjuk, mennyit fejlődik a következő időszakban. Az biztos, hogy jó helyen van: Kenderesivel edz együtt Tari Imre irányításával. Húzzák egymást a fiúk.

Jászó Ádám és Kenderesi Tamás egy ideje együtt készül

A pécsi úszósport tehát továbbra is termeli a tehetségeket, amire szükség van, mert több kiváló versenyző is elhagyta a várost a jobb lehetőségek reményében: Jakabos Zsuzsanna győri színekben versenyez, Biczó Bence annak idején Debrecenbe szerződött, s most a Fradit erősíti, csakúgy, mint a remek hosszútávúszó, Balogh Vivien. Annak érdekében, hogy a jövőben ne vándoroljanak el a legjobbak, a város, a Pécsi Tudományegyetem és a PSN Zrt. olyan együttműködésre készül, amely tizennyolc év felett is vonzóvá teszi az úszók számára a baranyai megyeszékhelyet.