Címlap Kultúra Már a héten c...

Már a héten cseng a kassza Pécsett: érkezik az államtól az 1,9 milliárdos kulturális támogatás

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécs Aktuál megbízható forrásból úgy értesült, a héten megérkezik a közel 2 milliárdos kulturális támogatás Pécsre, sőt már az is lehet, hogy holnap!

A teljes állami támogatást megkapja Pécs idénre is, annak ellenére, hogy lényegében programjainak töredékét tartotta csak meg a Zsolnay Örökségkezelő idén, és a karácsonyi vásár is kérdéses még.

A ZsÖK-nek egyébként jár ez a pénz a 2015-ben megkötött tíz éves szerződés alapján, amely az évről-évre változó pontos összegeket is tartalmazza. A szerződést, vagyis a 10 éves támogatást jelentős részben Hoppál Péter járta ki, még kulturális államtitkárként Pécsnek.

Járvány, váltás, csúszás

A Pécs Aktuál úgy értesült, a COVID-járvány, és a ZsÖK ügyvezető-váltása miatt csúszott meg az idei szerződés aláírásával és a pénz kifizetésével a tárca, bár a szerződés szerint a vonatkozó év december 31-ig kell megtörténnie a kifizetésnek. A járvány első szakasza ugyanis komolyan érintette az EMMI adminisztrációját is.

2016-ban augusztus 11-én, 2017-ben július 19-én, 2018-ban augusztus 3-án, 2019-ben pedig már áprilisban megszületett az arra az évre vonatkozó megállapodás Péccsel, de ez most október végére csúszott. Úgy tudjuk, hogy minden szükséges aláírás rajta van már a megállapodáson, ebből pedig nyolc is van – köztük számos minisztérium.

Bár voltak olyan politikai megnyilvánulások, amelyek szerint a pécsi kulturális évad programjainak elmaradása miatt szükségtelen a teljes, 1,9 milliárdos összeg kifizetése Pécsnek, információink szerint a teljes összeget megkapja a város, a szerződés szerint már a héten. Sőt, akár az is előfordulhat, hogy holnap megérkezik a pénz a város kasszájába.

Az állami támogatásból működteti Pécs a Zsolnay Negyedet, a Kodály Központot és a Pannon Filharmonikusokat is, illetve valamennyi ZsÖK által szervezett kulturális attrakciót, fesztivált, programot.

Közbenjártak Pécsért

Lapunk úgy tudja, többen is közbenjártak Pécs érdekében a kormánynál, különféle minisztériumoknál, hogy a város teljes támogatást kaphasson – nem csak kulturális téren.

Ezen közbenjárók egyike Hoppál Péter volt, aki – ha információink pontosak – személyesen segítette tárgyalóasztalhoz a pécsi városvezetést és az illletékes tárca szakértőit, döntéshozóit.

Korábban Vincze Balázs, a ZsÖK előző vezetője is inkább ezt javasolta a városvezetésnek, nem a harcias médiaháborút, keménykedést és üzengetést.

– Összességében négyszer annyi pénzt ad a kormány a pécsi kultúra működésére (a ZsÖK esetében ez az arány nyolcszoros), mint amennyit Pécs papíron beletesz. Én azt javaslom Péterffy Attilának, hogy ne keménykedjen, sokkal inkább konstruktívan, kompromisszumkészen és barátsággal közelítsen az üzleti partner felé, ami ebben az esetben a kormány – mondta el még tavasszal érdeklődésünkre Vincze Balázs, aki szerint „meg kellene értenie a polgármesternek a helyzetet”.

Van egy közös cél a kormánnyal: erős kulturális központ maradjon Pécs. A kormány 2,5 milliárddal támogatja a kultúrát szerető pécsieket, a közönséget a programokon keresztül; míg ez a támogatás a kultúrában dolgozók fizetésére, körülbelül 1000 család megélhetésére és a működtetésre, programokra is elég. Gyakorlatilag az önkormányzatnak – vagyis a pécsi adófizetőknek – nem kell igazából a kormányhoz képest sok pénzt beletennie, inkább csak kivesz belőle. Nem értem, miért nem látja ebben a lehetőséget a polgármester

– magyarázta akkor Vincze, aki szerint “a nyúl akarja vinni a vadászpuskát”.

Mindenki lehiggadt

Mára a kedélyek lecsillapodtak, olyannyira, hogy információink szerint a kulturális kormányzat a városvezetés különféle kultúrpolitikai törekvéseit, kéréseit is elfogadta: ezek közül egyről írtunk a napokban.

Pécs más irányú támogatásokat is kapott milliárdos nagyságrendben az utóbbi hetekben, hónapokban, ezeket majd egy önálló cikkben mutatjuk be hamarosan.