Címlap Sport Kersics Dávid...

Kersics Dávid: „Valahogy mindig azt éreztem, hogy a dzsúdó mellett akarok kikötni”

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyakorlatilag a tatamin tanult meg járni, háromévesen már belecsöppent az edzésmunkába, édesapja elismert edző – mindezek után nem csoda, hogy a pécsi Kersics Dávidnak is a dzsúdó az élete. Bár a versenyzést sem hagyta abba, vannak még ott is céljai, egyre inkább az edzősködés köti le, Kenderesi Péterrel nemrég ifjúsági világbajnoki címnek örülhettek!

A Kersics család esetében nem hogy nem esett messze az alma a fájától, egyenesen ott maradt a tövében! Amin persze nincs mit csodálkozni, hiszen az édesapa, Kersics Antal gyakorlatilag a születése után vitte magával az edzésekre fiát, Dávidot.

„Amikor edzést tartott, letett a szőnyegre, akik pedig éppen pihenőztek, pesztrálgattak engem, én meg ott kúsztam-másztam. Szó szerint a tatamin tanultam meg járni!” – mesélte a Pécs Aktuálnak az immár 32 éves Kersics Dávid.

Akiben ezek után természetesen hamar megfogalmazódott a gondolat, miszerint „valahogy mindig azt éreztem, hogy a dzsúdó mellett akarok kikötni”. Hát még úgy, hogy a versenyeken is jöttek a sikerek: junior és felnőtt Európa-kupa bronzérmes, junior és U23-as magyar bajnok, valamint kétszer lett ezüstérmes a felnőtt első osztályú magyar bajnokságon. Tavaly utóbbin harmadik helyen végzett 100 kg-ban, szóval van még benne kakaó jócskán! „Csak az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián tudott megállítani az elődöntőben egy intéssel.”

– Szeretnék még versenyezni, vannak még céljaim. Az egyetemen most csinálom a mesterképzést, jövőre pedig lesz Európai Egyetemi Játékok, amelyen meg akarom magam méretni.

Az aktív versenyzéssel párhuzamosan ugyanakkor már régóta edzősködik is. Korábban dzsúdózott ceglédi színekben és a Honvédnál is, majd amikor hazajött, azonnal beállt segíteni édesapjának a PVSK-nál.

– Már majdnem tíz éve edzősködöm, nagyon élvezem. Emlékszem, már kiskoromban figyeltem, mit és hogyan csinál édesapám, s átgondoltam, én esetleg mit csinálnék másképp. Olyannyira magával ragadott ez a fajta munka, annyira átéreztem, hogy így tudom a legtöbbet tenni a tanítványokért és magamért is, hogy idén fel is mondtam a munkahelyemen, a tűzoltóságnál. Nagyon nem volt egyszerű ezt a kettőt együtt csinálni, vagy edzőtáborban voltam, vagy a laktanyában. Megesett, hogy több mint egy hónapig nem voltam otthon a lakásban! – mondta Kersics Dávid, aki amellett, hogy a PVSK-nál edzősködik, a Magyar Judo Szövetség megyei edzői állását is betölti.

Nem mellesleg pedig Kenderesi Péter edzője, akivel augusztus végén ifjúsági világbajnoki címet ünnepelhettek Szarajevóban! Azt az aranyérmet az édesapa, Kersics Antal is megkönnyezte, látszott rajta, hogy nagyon büszke a fiára, miként természetesen versenyzőjükre is.

– Péterrel most jöttünk meg Tatáról, ahol az U23-as Európa-bajnokságra felkészítő edzőtábort tartottak, holnap pedig már megyek is tovább a junior és serdülő ob-ra Egerbe. Szóval zajlik az élet. S hogy mire lehet képes Péter a folytatásban? Nem akarom elkiabálni, de szerintem a sportág leges-legtetejére is odaérhet, ami akár olimpiai érmet is jelenthet. De ez még nagyon messze van, hiszen mindössze tizenhét éves! – fogalmazott Kersics Dávid, majd hozzátette, nagyon szeret együtt dolgozni édesapjával. – Nincs semmiféle féltékenység, bátran odaadjuk a tanítványokat egymásnak. Mi mindent egymásért és az összes tanítványunkért teszünk, nagyon családias a hangulat nálunk, úgyhogy szerintem ebben rejlik a PVSK dzsúdó szakosztályának ereje!

A nagymester és a kismester, ahogy az egyik hozzászóló írta a Facebook-poszt alatt – másképp: apja és fia
Így érzi igazán jól magát: együtt a tanítványokkal
A versenyeken is jönnek a sikerek: Kersics Dávid a dobogó tetején