Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elkészült Hunyadi János lovas szobor talapzatának felújítása. A Biokom munkatársai néhány nap alatt végeztek a munkával, köszönhetően annak a speciális felülettisztító, pormentes szemcseszóró berendezésnek, amit a cég néhány hónapja szerzett be. De cikkünk nem erről szól, hanem a kezdetekről. 

A szobrot 1956. augusztus 12-leplezték le. Előtte számos bírálat érkezett levélben a szobor tervezett helye miatt a Dunántúli Naplóhoz, bírálták az alkotó Pátzay Pál elgondolását és egyúttal javaslatokat is megkockáztattak: hol lenne méltó helye Hunyadi János bronzba öntött alakjának a patinás városban.

„A vitában résztvesz szinte minden ember. A levelek írói között is találunk színházi dramaturgot, munkást, vasutast, közgazdászt, tanárt és c legkülönbözőbb foglalkozású, hivatású, ízlésű emberek is megegyeznek egyben: a Hunyadi-szobor jelenlegi helye nem jó!” – írta a Dunántúli Napló.

Volt, aki a Kórház teret, a Sétateret, a 48-as teret vagy a Gróf Apponyi Albert (mai Köztársaság) teret és volt olyan is, aki a Széchenyi téri Szentháromság-szobor helyét javasolta.

A szobor beemelése – Foto: Fortepan

A sajtón keresztül így nyugtatták a pécsieket:

„Az ország legkiválóbb építészeiből, művészedből, a pártbizottság, a minisztérium és a tanács képviselőiből alakított bizottság folyamatosan foglalkozott a szobor elhelyezésének kérdésével. Ez a bizottság minden számbavehető lehetőség megvizsgálása után döntött a Széchenyi tér mellett. Martyn Ferenc is megnyugtatott bennünket, a város közvéleményét, hogy minden elképzelhető megoldással foglalkozták az illetékesek, és jobbat nem találtak.”

A vita kapcsán Dunánszky Nándor, a városi tanács végrehajtó bizottságának elnöke, osztályvezető mérnöke egy merész gondolatot is megengedett magának:

„inkább az lennemegfontolandó, hogy időszerű lenne Pécsett több rosszul elhelyezett szobor (Petőfi, Kossuth, Szentháromság) áthelyezésének kérdését napirendre tűzni

– szerencsére ebből nem lett semmi.

Az avatóünnepség fél 12-kor kezdődött, a Széchenyi téren 15 ezren ünnepeltek. A dísztribünön ott ült Apró Antal, az MDP Politikai Bizottságának tagja. Fanfárok hangja adta hírül ezt a percet és vezette be Janza Károly altábornagy, a honvédelmi miniszter helyetteseét.

Czuczor Gergely „Hunyadi” című versének elszavalása utón Szabó Pál Zoltán, a Hazafias Népfront városi bizottságának elnöke rövid ünnepi megemlékezésében méltatta a törökverő hőst, kinek bronzszobráról ezt követően lehullt a lepel. A lovasszobrot Györkő Antal vette át a város közönsége nevében, majd a megjelentek megkoszorúzták a talapzatot. Az ünnepség első részét katonai díszszemle zárta, a közben díszköröket író repülőgépek pedig virágokat szórtak az ünneplőkre.

Az ünnepségen részt vett a Filmhiradó is