A Rátgéber László nevével fémjelzett NKA Pécs férfi felnőtt csapata ünnepli a bajnoki címet az Egyed Mihályról és Fűzy Ákosról elnevezett pályákon. Kell ennél több? (Fotó: NKA Pécs)
Címlap Sport Kicsinyes bos...
Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár a férfikosárlabda-NB I. B Piros csoport bajnoki döntőjének már egy hete vége, az NKA Pécs 3-2-re legyőzte a PVSK-Veoliát, úgy tűnik, néhányan nem tudják megemészteni a végeredményt. Máté János, a PSN Zrt., tehát egy pécsi sportcég vezetője például úgy fogalmazott a PVSK hivatalos honlapján, mintha a fináléban csak egy pécsi csapat szerepelt volna, a Rátgéber László nevével fémjelzett NKA Pécs eszerint nem a baranyai megyeszékhely együttese.

„Aki ismer engem, az jól tudja, hogy mit jelent számomra a PVSK férfikosárlabda-csapata. A döntő kapcsán feltétlenül el kell mondanunk, hogy a Nemzeti Kosárlabda Akadémia együttese nagyon motivált és kitartó volt, magas szintű játékot mutatott be a szezon során. Gratulálunk nekik a győzelemhez, és sok sikert kívánunk jövőre. Azt azonban szeretném leszögezni, és ez hangsúlyozottan a saját véleményem, hogy a pécsi csapatnak is az A csoportban van a helye, azonban a pécsi gárda most a B-ben rekedt sajnos – nyilatkozta a PSN Zrt. vezérigazgatója, Máté János a PVSK honlapján.

Érdekes meglátás. Főleg egy olyan pécsi sportvezető szájából, aki évtizedek óta a sportban dolgozik, és akinek rég azonosulnia kellett volna azzal a gondolattal, miszerint a sport megtanít emelt fővel veszíteni. Nem mellesleg: egy pécsi sportszerető polgárnak minden pécsi sportsikernek tudnia kellene örülni, függetlenül attól, hogy melyik klubhoz köthető a szép eredmény. (Tényleg zárójelben jegyezzük meg, hogy ha komolyan gondolják a Vasútnál a cikk címét, miszerint „Az irány változatlan”, akkor nagy a baj. Látjuk ugyanis, hogy hova vezetett: kiesés az A csoportból, amelynek kapcsán saját szurkolóikat tették felelőssé, majd egy elbukott feljutási kísérlet a B-ből.)

Vagy ami nem PVSK-siker, az már smafu? Sőt, az már nem is pécsi?

Tudni kell, hogy Máté János valóban ezer szállal kötődik a PVSK-hoz. Dolgozott a női és a férfi vonalon is, a felnőtteknél és az utánpótlásban, volt edző és vezető egyaránt. Bár jelenleg a PSN Zrt-t irányítja vezérigazgatóként, a PVSK-nál is jelen van, mint az önkormányzat képviselője (a PVSK Marketing Kft. 49 százalékos tulajdonosa az önkormányzat).

A véleményünk szerint igen szerencsétlen mondathoz mindössze annyit szeretnénk hozzáfűzni, hogy a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát, „leánykori nevén” Rátgéber Kosárlabda Akadémiát az a Rátgéber László vezeti, akinek nevéhez kötődik a pécsi női kosárlabdázás aranykora, s aki egyébként éppen Máté János támogatásával érkezett Újvidékről a megyeszékhelyre. Az öt évvel ezelőtt, 2018-ban a pécsi vásártérrel szemben megépült, minden igényt kielégítő sportlétesítményre nem csak a helyiek, hanem az egész ország büszke lehet – Európában nincs ehhez hasonló. Amikor a nemrég a Real Madriddal Euroliga-győzelmet szerző Hanga Ádám az akadémián járt, így fogalmazott: „Ide már tényleg csak tehetség kell! Elképesztőek a feltételek, Rátgéber László révén pedig olyasvalaki vezeti ezt az akadémiát, aki bejárta egész Európát, edzőként mindent elért, rendkívül sikeres szakember.” Továbbmegyünk: az akadémia falai között olyan szakemberek dolgoznak, mint például Sztojkovics Éva, Csák Magdolna, Zalay Zoltán, Varasdi János, Iványi Dalma, Anitics Lívia, Németh Károly. Egyiküket sem kell bemutatni a pécsi sport, a pécsi kosárlabdázás szerelmeseinek. És még egy szál: a magyar női kosárlabdázás legünnepeltebb csillaga most az a Juhász Dorka, aki erről a pécsi akadémiáról jutott el a WNBA-ig!

A bajnoki döntő kapcsán egyébként sokkal szerencsésebb lenne a pozitívumokat hangsúlyozni: rengetegen voltak rá kíváncsiak, ismét kosárlabdalázban égett a város, a mérkőzésekre megtelt az NKA Aréna és a Szamosi Nándor Sportcsarnok is. Nem mellesleg, pokoli izgalmas volt a párharc, csak az ötödik meccs utolsó perceiben dőlt el, ami azt jelenti, hogy 200 perc tömény izgalmat kaphattak a sportszerető pécsiek a két pécsi csapat küzdelmének köszönhetően!

A párharcnak vége. Győzött a jobbik. A jobbik pécsi csapat.

Máté János a Baranya Megyei Kosárlabda Szövetség hagyományos díjátadóján: a 2020-as esztendőben a Nemzeti Kosárlabda Akadémia növendéke, Wentzel Nóra lett a legjobb felnőtt profi női játékos
Íme, a kicsinyes bosszúként is felfogható, elég szerencsétlen nyilatkozat a PVSK honlapján