Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hatalmas közönségsikert aratott a múlt pénteken és szombaton megrendezett 55. Mecsek Rallye, amely immár sokadjára vívta ki a résztvevő versenyzőpárosok elismerését is. A mezőny természetesen már hazautazott, kivéve egy pilótát és egy navigátort, akik még mindig a 400 ágyas klinika vendégszeretetét élvezik…

Nagyon hamar, már az első gyorson véget ért az 55. Mecsek Rallye az Antonio Dezcallar–Bartomeu Fluxa Sureda páros számára, ugyanis a Toyota Celica beesett az árokba. Később, az ötödik gyorson ugyanígy járt a Viszló Csaba–Patkó Gábor kettős, akik a fák között kötöttek ki a Peugeot 208-assal. Előbbi balesetben a navigátor, utóbbiban a pilóta húzta a rövidebbet – súlyos sérüléseket szenvedtek, emiatt még mindketten a 400 ágyas klinika vendégszeretetét élvezik.

– Viszló Csaba a körülményekhez képest jól van, mindenkinek köszöni, aki gondolt rá, és jókívánságokat küldött számára – mesélte Markó Tibor, a verseny sportszakmai vezetője, aki tegnap személyesen járt bent a pilótánál. Ma pedig a spanyol navigátort látogatja meg… – Nem tudom, hogy ezt illik-e megtenni, vagy nem illik, számomra nem kérdés, hogy ilyen esetekben személyesen látogatom meg a sérült versenyzőket, érdeklődöm az állapotuk felől, és jobbulást kívánok. Úgy tudom, a navigátor állapota stabil, jó a kedélye, de mivel gerincsérülést szenvedett, csak speciális vákuumággyal felszerelt mentővel szállíthatják el. Az biztos, hogy meghívjuk őket jövőre a versenyre, a vendégeink lesznek, hogy revánsot tudjanak venni a Mecseken!

Persze szerencsére az 55. Mecsek Rallye elsősorban nem a kórházlátogatásról szólt, a lényeges dolgok a pályákon, illetve azok mellett történtek. Jó volt látni, hogy rengetegen mentek fel a hegyre, hogy lássák a versenyautókat akció közben, nagyon sok nézőnek szerzett örömet a rali.

– Örülünk neki, hogy a visszajelzések alapján nagy sikert aratott a most bevezetett úgynevezett Fan Zone, ahol a nézőket büfé, wc, hulladékgyűjtő és szpíker várta. Bár sokan megoldhatatlan feladatnak látták a parkolást, hiszen a remeteréti szurkolói zóna alatt az út keskeny, az egyik oldalon szalagkorlát, a másikon kőfal van, Märcz János, a közterületesek vezetőjének irányításával kiválóan, zökkenőmentesen ment minden! És itt meg is kell jegyeznem: az, hogy az 55. Mecsek Rallye jól sikerült, közös eredmény! Úgyhogy ezúton is köszönjük a város vezetőinek, a PSN Zrt-nek, az Expo Centernek, a Holdingnak, a Biokomnak, a közterületeseknek, a pécsi sportbíróknak, és persze a Marco Racing Teamnak a kiváló hozzáállást, a jó munkát.

Nem volt ez kis feladat, annyi szent, egy hét alatt 500–600 embert kellett megmozgatni annak érdekében, hogy minden klappoljon. Olyannyira jól sikerült, hogy a nemzetközi sorozat, a Historic Eb vezetői a verseny vége után nem sokkal már jelezték, jövőre is jönni akarnak Pécsre!

– Ez hatalmas elismerés! Tudni kell, hogy a Mecsek Rallye 2019-ben már a második sárga lapnál tartott a FIA részéről, vagyis ha kap még egyet, vége a dalnak. Tavaly szerencsére megfordítottuk ezt a folyamatot, a Historic bizottság elnöke, John Naylor úgy fogalmazott, nem kérdés, hogy a következő évben is visszatér ide a mezőny. Most pedig eljutottunk odáig, hogy Arnaud Crepin, a Historic Eb menedzsere külön kérte, hogy Pécs és a Mecsek Rallye 2023-ban is része legyen a sorozatnak! – árulta el a Pécs Aktuálnak Markó Tibor.

Mindez tehát azt jelenti, hogy jövőre is színvonalas, nemzetközi mezőny áll majd rajthoz a Mecseken – a pécsi, és az ország minden részéből érkező raliszurkolók legnagyobb örömére!

Pécs ismét csodálatos házigazdának bizonyult (Fotók: Kurdi József)