Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Kupában szerzett ezüstéremmel, valamint egy bajnoki ötödik helyezéssel zárták a 2022/2023-as szezont az NKA Universitas PEAC női kosarasai. A csapat húzóembere, vezére egyértelműen a válogatott center, Kiss Virág volt, aki sajnos a következő idényben már nem a pécsieket fogja erősíteni.

Az igazi az lenne, ha a pécsi lányoknak még mindig lenne feladatuk, és készülnének a következő meccsre. Mindez azt jelentené ugyanis, hogy bajnoki éremért küzdenek – ez azonban sajnos nem jött össze ebben a szezonban. A dobogóról szőtt álmokkal kapcsolatban a végállomást a Szekszárddal szemben elveszített negyeddöntős párharc jelentette, amely során ha az első meccset megnyeri hazai pályán az NKA Universitas PEAC, talán minden másképp alakul. A folytatásban aztán a Vasast, majd a TFSE-MTK-t is legyőzték a pécsiek, aminek köszönhetően végül az ötödik helyen zártak.

– A Magyar Kupában elért ezüstérem miatt pozitívan tekintek vissza a mögöttünk hagyott évre, az egy nagy siker volt – mesélte a Pécs Aktuálnak a csapat válogatott centere, Kiss Virág. – Főleg úgy, hogy az elődöntőben a Diósgyőrt vertük meg, amellyel szemben nem minket tartottak esélyesnek, de azon a meccsen tényleg extrán játszottunk. Ugyanakkor a bajnokságban elért ötödik hely miatt természetesen van bennem hiányérzet. Nem sok hiányzott a jobb szerepléshez, ha itthon nyerünk a Szekszárd ellen, talán minden másképp alakul. De nyugodtan mondhatom, hogy összességében azért jó szájízzel gondolok vissza a szezonra, amely során nagyon szép győzelmeket arattunk a hazai porondon, hiszen megvertük a Sopront és a Szekszárdot is, az Európa Kupában pedig elég sokáig meneteltünk.

A csapat egyik legfontosabb láncszeme Virág volt, aki ebben a szezonban ismét szintet lépett. Szinte az összes mérkőzésen jó teljesítménnyel rukkolt elő, amit gyakran megfűszerezett némi extrával is – elsősorban erre, az ő kiváló, stabil játékára épített az NKA Universitas PEAC.

– Aki igazi versenyzőtípus, márpedig én annak tartom maga, az sosem lehet teljesen elégedett a saját teljesítményével. Én sem vagyok az. Ha például egy meccsen néhány pontos vereséget szenvedtünk, utána folyamatosan azon gondolkodtam, hogy én hol tudtam volna még egy picit hozzátenni. A szezon elején az volt a célom, hogy minél stabilabban teljesítsek, úgy érzem, ezt sikerült elérnem, aminek nagyon örülök. Az elmúlt három évet figyelembe véve szerintem mindegyik idényem jobb volt, mint az előző, vagyis látszik a fejlődés, az előrelépés, ami nagyon fontos – mondta Virág, akitől megkérdeztük, számára melyik meccs volt a non plus ultra ebben az idényben. – Nekem az alapszakaszban a Szekszárd elleni hazai bajnoki, amelyen ugye a korábbi csapatom ellen játszottam, és szerettem volna megmutatni, mire vagyok képes. Nagyon jó meccset játszottunk, boldog voltam, hogy győztünk, nem mellesleg pont az én kosaramnak köszönhetően!

Ez a cikk most folytatódhatna azzal, hogy mit vár az NKA Universitas PEAC 2-ese a következő szezontól pécsi színekben – de Kiss Virág nemrég az Instagram-fiókján keresztül bejelentette, hogy búcsúzik, mert máshol folytatja a pályafutását. Nagy kár érte, hiszen egy saját nevelésű, nagyon magas szinten teljesítő kosarasát veszíti el a csapat, aki nem mellesleg a szurkolók nagy kedvence, és sok pécsi, baranyai kislány példaképe.

– Nem titok, már a szezon előtt is gondolkodtam azon, hogy kipróbálnám magam egy teljesen más közegben, de akkor még úgy döntöttem, szükségem van még itt egy évre, és nagyon szerettem volna együtt dolgozni Iványi Dalmával és Daliborka Vilipiccsel. Azt is meg kell jegyeznem, nagyon nehéz búcsút inteni annak, ami minket itt körülvesz: a Rátgéber Akadémián minden adott a kifogástalan munkához, ennek tényleg nincs párja Európában! Ugyanakkor úgy éreztem, mikor menjek, ha nem most?! Jött egy olyan ajánlat külföldről, amit hiba lett volna visszautasítani. Teljesen más helyzetbe kerülök majd, mint amilyenben Pécsett voltam, minden egyes játékpercért meg kell harcolnom, de abszolút nem bánom, úgy érzem, most erre van szükségem, ez segíti a további fejlődésemet. Tudom, hogy nehéz lesz, de állok elébe!

A kaposvári születésű Kiss Virág 13 évesen került először Pécsre, s kisebb-nagyobb kitérőkkel hat szezont töltött itt. Reméljük, hogy egy-két év múlva ismét PEAC-mezben kosarazik – egy euroligás csapatban!

Addig is sok sikert kívánunk, Virág!

Nagyon sok pécsi, baranyai kislány kedvence, példaképe Kiss Virág – a meccsek után mindig ki kellett osztania néhány aláírást (Fotó: NKA Universitas PEAC)