Címlap Hírek Laposföld-díj...

Laposföld-díj döntőse lett Sebestyén Balázs, de Bagdy Emőke beelőzte!

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szkeptikus Társaság 2021-ben hirdette meg először a Laposföld-díjat, amelyet egy kétfordulós kiválasztási rendszerben, a közönség és az egyesület tagságának szavazatai alapján abban az évben az “Orvosok a tisztánlátásért” csoport prominens személyiségei, Gődény György, Tamasi József, Pócs Alfréd és Lenkei Gábor kaptak.  

2022-ben aztán ismételten kiosztották a díjat, ugyanezen eljárás alapján Varga “Gyógygomba” Gábornak adományozva a nem túl hízelgő,

a tudomány prezstízsének és társadalmi elfogadottságának lerombolásában elévülhetetlen érdemeket szerzett személyeknek vagy szervezeteknek szóló “elismerést”.

A napokban lezárult az idei kiválasztási folyamat első fordulója, amelyben a társaság közönségét kérték meg arra, nevezzenek meg személyeket vagy szervezeteket, akikről úgy gondolják, az elmúlt 1 évben végzett tevékenységükkel kiérdemelték a Szkeptikus Társaság “citromdíját”. A jelölésekhez természetesen indoklást is tartozott, majd a listára általuk felvett jelöltekre lehetett szavazni.

Szkeptikus Társaság vitacsoportban indított, de a Facebook oldalukon is megosztott nyílt szavazás 2 hétig volt elérhető, amely alatt összesen közel 1700 szavazatot adtak le a 11 jelölt valamelyikére (egy személy több jelöltre is szavazhatott). A szavazatok számának összesítése alapján az alábbi személyek és szervezetek kerültek be a 2023-es Laposföld-díjért zajló verseny döntőjébe (dőlt betűvel olvasható a jelölések közönség általi indoklásának összefoglalása is):

Prof. dr. Bagdy Emőke

A szexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel kapcsolatos elavult, több évtizede meghaladott álláspont magabiztos és kitartó képviseletéért és ideológiai elkötelezödésből fakadó rendszeres gendertagadó, homofób megnyilvánulásaiért, amelyeket gyakran füszerez szabad megfogalmazású kvantumhalandzsával.

dr. Bogár László közgazdász

A jóslás kategóriájába tartozó laikus elemzéseiért, amelyeket széles nyilvánosság előtt olyan köntösben fogalmaz meg, amely azt a látszatot kelti, mintha az előrejelzései megalapozottak lennének.

dr. Máté Gábor

A lelki traumék és a daganatos megbetegedések közötti összefüggések tudományosnak feltüntetett túldimenzionálásával tévhitek terjesztéséért, valamint az orvosi etika szabályainak a rendszeres és súlyos megsértéséért.

Prof. dr. Bardócz Zsuzsanna

Félrevezető, áltudományos nézeteket terjesztő tevékenységért, melyet több, mint két évtizede, tudománytalan anti-GMO kampányokban való részvétellel kezdett, de az elmúlt évre kártékony munkásságát kiterjesztette a téveszmék agykárosító mikrohullámoktól világ-összeesküvéses konteókig terjedő széles spektrumára.

Sebestyén Balázs

A tényekre alapuló tájékoztatás és szórakoztatás helyett a szóbeszédekre és laikus saját fejtegetésekre épülő, de nagyon határozottan, nagy nyilvánosság előtt előadott álhírek és összeesküvés-elméletek terjesztéséért.

A Laposföld-díj nyertesének kihirdetésére és az ezzel járó oklevél ceremoniális átadására 2023. április 22-én, a Föld napján került sor 17:00 órai kezdettel a Polaris Csillagvizsgálóban.

Az eseményt a társaság Facebook oldalán élőben is közvetítette, ITT.

A Laposföld-díj kiíróinak célja, hogy felhívják a figyelmet a tudományellenes és áltudományos nézetek, valamint összeesküvés-elméletek veszélyes mértékű terjedésére. Bíznak benne, hogy ennek hatására sokan a jövőben jobban meggondolják majd, mennyire adnak közkedvelt, de félrevezető, megtévesztő állításokkal népszerűvé vált, önjelölt véleményvezérek szavára. A fenti listán szereplő egyének és csoportok - a társaság szerint - nem tekinthetők megbízható forrásnak tudományos és társadalmi kérdésekben, legyen szó vitaminokról, biológiai és társadalmi nemről, általános egészségről, járványról vagy épp történelmi, esetleg napjainkban zajló események objektív megítéléséről. Ám mivel azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy az állításaik megalapozottak és magukat megbízható információforrásként próbálják feltüntetni, a tények, tudományos eredmények általános megítélésének, a nagyközönség szemében meglévő hitelének degradálásával súlyos társadalmi károkat okoznak - véli a Szkeptikus Társaság.

Megvan a „győztes”

Szombaton végül Bagdy Emőkét, klinika szakpszichológust, pszichoterapeutát szavazták meg a legtöbben, így ő lett 2023-ban a laposföld-díj tulajdonosa.

Bagdy egyébként egyetemi tanár, számos tudományos díja van (vagyis igaziak), viszont nem igazán támogatja a genderideológiát és a szexuális kisebbségek szupersztárrá avatását, a klasszikus nemi szerepek fontosságát és jelentőséségt hangsúlyozza. Ezen tulajdonságai miatt szokták „elavultnak” titulálni.