Világbajnok a magyar U18-as vízilabda-válogatott – volt ok az ünneplésre! (Fotó: Dobos Sándor)
Címlap Sport Leszúrták az ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hatalmas sikert ért el a magyar U18-as vízilabda-válogatott, amely világbajnok lett, miután a belgrádi (!) döntőben ötméterespárbajt követően legyőzte a szerbeket. Lapunknak sikerült megszólaltatnia a csapat két pécsi tagját, Lukács Gergely másodedzőt, és a csapatkapitányt, a PVSK-Mecsek Füszért játékosát, Gaszt Rolandot is.

A belgrádi döntő nem alakulhatott volna izgalmasabban. Bár szinte folyamatosan vezetett a magyar válogatott, a hazai közönség előtt szereplő szerbek természetesen nem adták fel egyetlen pillanatra sem (nem arról híresek), s miután az utolsó negyedet két góllal megnyerték, 11-11-gyel zárult a rendes játékidő. Jöhettek a mindent eldöntő 5 méteresek, amely során Csite Loránd is beszállt, kivédte az egyik szerb büntetőt, hogy aztán Bede Marcell lezárja a meccset.

A csapat nem aludt ott Belgrádban, hanem inkább elindult hazafelé. Hosszú volt az éjszaka, mert elhúzódott a doppingvizsgálat, továbbá a határon is sokat kellett várni – de mondanunk sem kell, hogy ez most senkit sem zavart!

– Szívből gratulálok az egész csapatnak, ez egy fantasztikus teljesítmény volt – mondta a Pécs Aktuálnak Lukács Gergely, a válogatott pécsi másodedzője. – Elég combos ág jutott nekünk, hiszen az aranyéremért le kellett győznünk a végül hatodik helyezett olaszokat, az ötödik horvátokat, a harmadik spanyolokat és ugye a második szerbeket. A hazafelé úton látszott is a srácokon, hogy iszonyatosan elfáradtak az elmúlt napokban. S hogy minek köszönhettük ezt a sikert? A csapategységnek, a kohéziónak, ami a nyolchetes felkészülés során kialakult. Folyamatosan léptünk előre, formálódott a csapat, s a vébére eljutottunk odáig, hogy a megbeszéléseken tapintani lehetett, hogy van valami a levegőben! Életre szóló élményt adott nekem ez a világbajnokság! Nyolchetes utazás volt számomra nagyon extra utolsó kilenc nappal! Az pedig, hogy mindezt együtt élhettem ám Rolival, csak hatványozza az érzelmeket! Nagyon büszke vagyok rá, elképesztően jó teljesítményt tett le az asztalra.

A magyar válogatott pécsi csapatkapitánya a torna során összesen húsz gólt szerzett, amivel harmadik lett a góllövőlistán. A teljesítménye pedig annyira meggyőzőnek bizonyult, hogy beválasztották a vébé All Star csapatába!

– A döntő előtt azt beszéltük, hogy most leszúrhatjuk az oroszlánt a saját barlangjában. Lehet, hogy erre csak tízből kétszer van esély, de most mi benne lehetünk abban a kettőben! – fogalmazta meg a csapat mérkőzés előtti érzelmeit Gaszt Roland. – Egyelőre fura felfogni, hogy mi vagyunk a világbajnokok, hogy én is világbajnoknak mondhatom magam. Nagyon örülök neki, ez egy megerősítés számomra azt illetően, hogy ezért kell, ezért muszáj edzeni, hogy érdemes beletenni a rengeteg melót, mert megvan az eredménye! Hat hétig minden nap nagyon kemény munkát végeztem Krizsán Andrással, teljes erőből úsztam a 3600 métereket. De így tett a csapat többi tagja is, amiből az jött ki, hogy az ellenfeleink egyetlen gólt sem tudtak lőni lefordulásból, pedig elég gyors csapatokkal találkoztunk.

A döntőben

Magyarország–Szerbia 16-15 (4-2, 1-2, 3-2, 3-5 – 5 méteresekkel: 5-4)

Gólszerzők: Nagy Á. 4, Gaszt 3, Szalai 3, Leinweber 2, Bede 2, Szépfalvi, Varga V., illetve Kovacevic 4, Kojic 3, Dimitrijevic 2, Gavrilovic 2, Urosevic, Bozovic, Brescanski.

Gratulálunk, fiúk!

A csapatkapitány, Gaszt Roland átveszi a győztesnek járó serleget
Ünnepelni is nagyon tudnak a magyar fiúk!